Sedan ett par år tillbaka är DDR4 den rådande standarden för primärminne och det har länge talats om uppföljaren till denna. Den får inte helt oväntat namnet DDR5 och specifikationerna för den väntas spikas någon gång under 2018 för att sedan lanseras under 2019.

Nyligen visade tillverkarna Cadence Design System och Micron de första prototyperna av DDR5 och nu meddelar de förstnämnda att produktionen av den nya minnestypen påbörjas mot slutet av 2019. Precis som tidigare standarder ligger fokus till en början på servrar och datacenter, och produkter för konsumentmarknaden är att vänta senare.

Till en början handlar det om moduler med minneskapslar på 16 Gb (2 GB) som tillverkas på Microns "sub-18 nm"-teknik. För konsumentinriktade produkter väntas de nå marknaden först under år 2021, för att sedan trappas upp till större skala under de kommande tre åren.

Ett av målen med DDR5 är att öka bandbredden, vilket är extra viktigt för datacenter och liknande. Enligt Micron har DDR5-minne som körs i 3 200 MHz 1,36 gånger högre bandbredd jämfört med DDR4-minne i samma hastighet. Den nya standarden innebär också lägre spänning, ned från 1,2 till 1,1 volt jämfört med DDR4.

Det är ännu okänt om Intel och AMD introducerar stöd för standarden, men AMD har tidigare utlovat stöd för sockeln AM4 fram till år 2020. Produktionen av DDR5-minne ska påbörjas mot slutet av 2019 och väntas dyka upp någon gång under 2020.