Computex 2019 bjöd på nyheter inom en rad olika produktkategorier och när det kommer till lagringsenheter syntes SSD-modeller anpassade för PCI Express 4.0. Det uppdaterade gränssnittet blir tillgängligt tillsammans med Ryzen 3000-serien och tillhörande X570-moderkort, som lanseras den 7 juli.

NVM Express-anslutna SSD-enheter kan i dagsläget kommunicera över fyra banor PCI Express 3.0, vilket möjliggör en teoretisk bandbredd om 4 GB/s, men med den nya versionen dubbleras denna siffra. Nu rapporterar Anandtech om ännu en SSD-enhet visad på årets Computex-mässa, som istället ökar bandbredden genom att använda en anslutning benämnd som M.4.

M4ssd-678_678x452.jpg

Bildkälla: Anandtech

► Läs allt från #computex-2019

Anslutningen påminner om två M.2-diton monterade på ett gemensamt kretskort, och även kommunikation över åtta banor PCI Express 3.0 stämmer för dubbla M.2 och NVM Express. Företaget bakom produkten heter Agylstor och utvecklar skräddarsydda lagringslösningar för många olika användningsområden, varför M.4 inte nödvändigtvis blir kompatibelt med hårdvara tillgänglig för den breda massan.

SSD-enhetens minneskontroller är den företagsinriktade SM2270, med sex ARM Coretex R5-kärnor under huven och med stöd för 16 minneskanaler. Det relativt stora kretskortet har plats för 16 minneskapslar för att utnyttja detta, och kontrollern är kapabel att leverera läs- och skrivhastigheter på maximalt 3 200 respektive 2 800 MB/s.

IMG_2250-back_575px.jpg

Bildkälla: Anandtech

Nämnvärt är dock att det handlar om hastigheter för längre läs- och skrivsessioner, och inte nivåer som kan uppnås under kortare stunder, något som ofta listas för konsumentinriktade produkter. Det är i dagsläget oklart när den M.4-anslutna enheten når marknaden, men även huruvida kompatibilitet endast gäller med proprietära lösningar eller ej.

Vilken typ av lagringsenhet har du i datorn? Använder du några applikationer där bandbredden agerar flaskhals? Diskutera i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!