Under Microsofts stora Surface-evenemang var det väntat att företaget skulle avtäcka den nya formfaktorn med kodnamnet "Centaurus". Något som inte var lika väntat var avtäckandet av produkten Surface Duo, en enhet med dubbla skärmar som agerar både hybriddator och telefon.

SurfaceDuo_ingress.jpg
SurfaceDuo1.jpg
SurfaceDuo2.jpg
SurfaceDuo5.jpg
SurfaceDuo4.jpg

Sett till formfaktorn ser Surface Duo ut som en krympt version av syskonprodukten Surface Neo. Precis som syskonet är Surface Duo bestyckad med dubbla skärmar som kan vikas ihop. Skärmarna är 5,6 tum stora och viks ihop med en mekanism för gångjärnet som kan svänga 360 grader.

Med den vikbara mekanismen blir Surface Duo alltså en konkurrent till vikbara Android-telefoner som Samsung Galaxy Fold och Huawei Mate X. Här handlar det däremot inte om en vikbar skärm, utan det är två separata paneler som möts vid gångjärnet i mitten, något som gör att de undgår Samsungs barnsjukdomar.

Även om operativsystemet är Google Android märks att Microsoft ansträngt sig för att anpassa miljön för att efterlikna Windows. Android-systemet integreras med Microsofts applikationer och tjänster för en upplevelse som Microsoft beskriver som en "äkta Surface-produkt".

SurfaceDuo11.jpg
SurfaceDuo6.jpg
SurfaceDuo7.jpg
SurfaceDuo8.jpg
SurfaceDuo9.jpg

Förutom valet av Android som operativsystem skiljer Surface Duo på ännu en stor punkt från Surface Neo – den är dessutom en mobiltelefon. Det innebär en återkomst till telefonbranschen för Microsoft, som lämnade marknaden i och med pensioneringen av det mobila operativsystemet Windows 10 Mobile.

Enheten som visas under evenemanget använder systemkretsen Snapdragon 855 från Qualcomm, men det framgår inte om denna även kommer gälla när produkten väl lanseras under nästa år. Högst troligt är att den då bestyckas med nästa generations prestandakrets från Qualcomm.

surface-duo-screen.jpg

Ett exempel på hur Android kombineras med Microsofts tjänster är stödet för den strömmande speltjänsten Xcloud. Surface Duo får en klient för Xcloud-tjänsten som gör det möjligt att strömma spel för Xbox-konsolerna till telefonen. Testperioden för Xcloud drar igång i oktober i USA, Storbritannien och Korea.

Surface Duo avtäcks tidigt så att utvecklare får chansen att hoppa på tåget tidigt och anpassa befintlig mjukvara såväl som utveckla ny mjukvara för enheten. Surface Duo lanseras till julhandeln 2020 till en ännu ej tillkännagiven prislapp.

Vad tror du om Microsofts nya telefonsatsning? Är det rätt att använda Android med skräddarsytt gränssnitt och fokus på de egna applikationerna?

Fler nyheter från Microsofts Surface-evenemang: