Intels konsumentprocessorer har länge varit indelade i segmenten Core i3, i5 och i7, där lanseringen av Core 9000-serien också adderade Core i9. De senaste generationerna har det dock skett stora förändringar när det kommer till antalet kärnor och toppmodellerna har stegat upp från fyra till åtta kärnor.

Fram till år 2018 innebar Core i3-stämpeln enklare processorer med två kärnor och fyra trådar, men sedan dess har flertrådstekniken Hyperthreading skippats till förmån för fyra kärnor och trådar. År 2020 rivstartas sannolikt med lansering av tionde generations Core-processorer för stationära datorer, "Comet Lake". Nu talar uppgifter för att Core i3-modellerna får ytterligare ett rejält lyft i och med detta.

Det är den välkända Twitter-profilen Tum Apisak som rapporterar om processorn Core i3-10100, som figurerar i databasen för prestandatestet Sisoft Sandra. I listningen skrivs bland annat att klockfrekvensen är 3,6 GHz, men mest iögonfallande är att modellen är utrustad med fyra kärnor och åtta trådar, vilket ligger i linje med produktplaner som hittade ut på webben i somras.

Sisoft Core i3 10100.JPG

Som känt innebär "Comet Lake" ännu en omgång med arkitekturen Skylake och tillverkning på 14 nanometer, en kombination som varit aktuell för bolagets produkter sedan 2015. Med Core i3-10100 släpps således en produkt som är mycket snarlik Core i7-6700K och i7-7700K, som alltså var toppmodellerna för Skylake- respektive Kaby Lake-familjerna.

En tydlig skillnad är att den kommande instegsprocessorn ser ut att få basfrekvens om 3,6 GHz, vilket är 400 och 600 MHz lägre än för Core i7-processorerna ovan. Vad turbofrekvensen landar på är höljt i dunkel. Därtill avslöjar modellnamnet att Core i3-10100 inte är upplåst för överklockning, men det är inte osannolikt att Intel även planerar att släppa en sådan modell.

I toppskiktet erbjuder "Comet Lake" processorer med upp till tio kärnor, ackompanjerade av Hyperthreading för dubbelt så många trådar. Klart är att äldre moderkort inte blir kompatibla med de nya produkterna och modeller med 400-seriens styrkretsar blir ett krav. Utöver styrkretsen blir också en helt ny sockel aktuell, vilken har namnet LGA 1200.

Avslutningsvis kan tilläggas att det ökade kärnantalet innebär att Intel också överskrider de TDP-värden som länge varit mer eller mindre oförändrade. För de tiokärniga varianterna höjs ribban från drygt 90 till 125 watt. Troligtvis får Core i3-10100 samma behandling och TDP-värde över 65 watt, som gäller för nuvarande Core i3-9100. Vad de exakta specifikationerna blir återstår dock att se.

Läs mer om Intels kommande processorer: