Google Stadia stödjer inte mobil uppkoppling

Google Stadia stödjer inte mobil uppkoppling

Den strömmade speltjänsten Stadia släpps inom kort, men inledningsvis kan en spelsession inte avnjutas utanför Wifi-nätverk.

I dagsläget är Sony och Microsoft två av de största aktörerna när det kommer till spelkonsoler, men vid sidan av fysiska spelmaskiner storsatsar båda bolag på strömmade spel. Microsofts Project Xcloud kan för närvarande testas i utvalda regioner i världen, medan Sonys Playstation Now sedan mars funnits i Sverige.

Google har också äntrat den strömmade spelmarknaden med bestämda kliv och tjänsten Stadia. Under evenemanget "Made by Google 19" presenterades släppdatumet den 19 november, och som tidigare känt vankas tillgänglighet i Sverige. Nu tillkommer dock information om hur Stadia kan användas, och inledningsvis blir det inte lika sömlöst som många hoppats på.

Under Stadia-kopplade presentationer har Google upprepade gånger tryckt på att användare på ett fåtal sekunder kan starta och återuppta spelandet, oavsett om det görs via en Chromecast-enhet, en dator eller en mobiltelefon. Sistnämnda innebär i teorin att användaren kan fortsätta spelsessionen på valfri plats, men så blir inte fallet eftersom en Wifi-anslutning krävs även för mobiltelefoner.

It’s just going to run on Wifi to start.

Uppgifterna framkom under en intervju av The Verge, som talade med Googles hårdvaruansvarige Rick Osterloh, i samband med bolagets senaste evenemang. Även 9to5Google har fått informationen bekräftad, och den bakomliggande anledning sägs vara att Google först vill förfina spelupplevelsen över Wifi.

Stadia.JPG

De befintliga kraven för Stadia nämner en lägstanivå på 10 Mbps för uppkopplingen, men anslutningstyp listas alltså inte. Med största sannolikhet kommer dock även mobila uppkopplingar att stödjas framöver, något som exempelvis fungerar med Microsofts Project Xcloud. När Stadia kan tänkas få samma stöd återstår dock att se.

Värt att notera är att stödet för Stadia över mobiltelefoner i dagsläget är begränsat i Sverige, eftersom enbart Googles egna Pixel-modeller stöds till en början. Pixel 3a, Pixel 3a XL och färska Pixel 4 är de senaste telefonerna från företaget, men ingen av dem släpps i Sverige. I tysthet har sökmotorjätten även adderat stöd för äldre Pixel 2-telefonerna, som ansluter till Pixel 3 varianterna ovan.

chrome_181913_as.jpg

Utan Chromecast blir trådbunden anslutning nödvändig.

När det kommer till styrdon har det länge varit känt att handkontroller till exempel Xbox One- eller Playstation 4-konsoler får stöd, men Google tillhandahåller även en egen kontroll. Den utmärker sig genom att vara ansluten över Wifi har således en mer direkt anslutning till servern där spelet körs, vilket ska minska latenser.

Avslutningsvis kan tilläggas att 9to5Google skriver att Stadia-handkontrollen inte kommer att vara optimal för användning tillsammans med andra enheter än Chromecast. Chromecast är nämligen den enda enheten som kan styras av handkontrollen utan att vara fysiskt sammankopplad, där en USB-kabel krävs för användning med både dator och telefon.

Google Stadia blir tillgängligt den 19 november och krävs prenumerationen Stadia Pro som kostar 99 kronor per månad, vilken kommer med en lista med inkluderade spel som uppdateras regelbundet. Dessa kan sedan köras i 4K UHD-upplösning med uppdateringsfrekvens om 60 bildrutor per sekund, om uppkopplingshastigheten tillåter.

Läs mer om Google Stadia:

Skicka en rättelse
27

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

9

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

27

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

27

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

66

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

17

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

26

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer

14

Toshiba avyttrar sin PC-division

Den japanska mångsysslaren säljer av återstoden av sin PC-division till Sharp efter 35 år på marknaden. Läs mer

16

AMD ansöker om patent för hybridprocessor

Följer ARM och Intel på big.LITTLE-spåret med stora och små kärnor i samma produkt. Läs mer

30

Avrunda helgen med fredagspanelen!

Jonas har återvänt från semestern och tar tillsammans med Anton plats i studion för att sammanfatta hårdvarusommaren. Läs mer

44

Qualcomms Snapdragon lider av över 400 säkerhetsbrister

Över 400 sårbarheter har upptäckts i Qualcomms Snapdragon, vilka kan komma att påverka fler än 1 miljard mobiltelefoner. Läs mer

31

Intervju: Medlem planar värmespridaren på AMD Ryzen 9 3950X till perfektion

Med 300 nanometers noggrannhet har Simon Penrowe gjort värmespridaren på Ryzen 9 3950X helt plan – världens plattaste processor. Läs mer