Telefonjättar såsom Apple och Samsung har de senaste åren nått prismässiga rekordnivåer med sina flaggskeppsmodeller, och många andra har hängt på trenden. I det dyra telefonklimatet har dock mer prisvänliga modeller dykt upp titt som tätt, där kinesiska Xiaomi är en tillverkare som storsatsat på segmentet med stor framgång.

Bolaget är en av de största telefontillverkarna i hemlandet, men har även seglat upp som en stark aktör på den internationella marknaden. År 2018 släppte Xiaomi exempelvis prisvärda Pocophone F1, som vid lansering erbjöd topprestanda för omkring 4 000 kronor – något som flitigt diskuterats i forumet. Nu rapporteras att Poco-varumärket knoppas av till ett eget bolag.

Pocophone f1 1.JPG

Med Pocophone F1 levererades den då purfärska toppkretsen Qualcomm Snapdragon 845, tillsammans med 6 GB primärminne och 64 eller 128 GB lagringsutrymme. Modellen säljs fortfarande men ännu har ingen efterföljare gjort entré, även om rykten talar om att Pocophone F2 är på ingång. Trots en produktportfölj med en ensam telefon menar alltså Xiaomi att det är dags för en uppdelning.

Poco F1 is an extremely popular phone across user groups, and remains a top contender in its category even in 2020. We feel the time is right to let Poco operate on its own now, which is why we’re excited to announce that Poco will spin off as an independent brand.

I ett uttalande säger Xiaomis VD, Manu Kumar Jain, att uppdelningen är en följd av att Poco fått en egen identitet och att den enda telefonen fortfarande är konkurrenskraftig. Huruvida tillskott i sortimentet ligger nära i tiden är dock höljt i dunkel, ett av flera frågetecken kring den numera självständiga verksamheten.

Det är i dagsläget inte känt hur ägarstruktur för bolaget ska se ut och inte heller om närvaro på svensk marknad blir aktuell. Därtill finns oklarheter kring bandet till Xiaomi, som står bakom det egenutvecklade gränssnittet MIUI. Detta används tillsammans med Android för bolagets telefoner, men om Poco kommer att utveckla ett eget alternativ får framtiden utvisa.

Xiaomi_ingress.jpg

Med telefoner och smarta hemmet-produkter äntrade Xiaomi officiellt den svenska marknaden i fjol.

Xiaomi cementerade under hösten 2019 sin närvaro i Norden med Sverige som första anhalt, och utanför den egna webbutiken syns modeller i sortimentet hos många återförsäljare. Bland produkterna finns flera alternativ i budget- och mellanklassen, vilka Poco blir en direkt utmanare till, men Manu Kamar Jains förväntansfulla uttalande skvallrar om att Xiaomi inte är oroade över konkurrensen.

Är du en av Pocophone F1-ägarna, eller väntar du kanske tålmodigt på nästa prisvärda version? Berätta i kommentarstråden!