Sydkoreanska Samsung lider ingen brist på vare sig framgångar eller produkter på minnesmarknaden. På DRAM-fronten erbjuder företaget minnen för alla typer av applikationer, däribland HBM och DDR, samt de mer grafik- och mobilorienterade derivaten GDDR och LPDDR.

Så sent som under sommaren 2019 inleddes massproduktion av LPDDR5, där paket med storlekar på upp till 12 GB och hastigheter på 5 500 Mbps var melodin. Redan då nämndes att nästa steg för att möta marknadens behov kommer bli tillverkning av paket med kapacitet av totalt 16 GB, vilka Samsung nu tar till storskalig produktion.

I ett pressmeddelande menar Samsung att dess LPDDR5-kretsar på 16 GB ska återfinnas i nästa generations smartphones i premiumsegmentet. Specifikt nämns AI, 5G, grafiktunga spel och "smart fotografi" som områden som drar nytta av den ökade minnesmängden.

De nya 16 GB-kapslarna utgörs av totalt tolv kretsar, åtta på 12 Gb (1,5 GB) och fyra stycken på 8 Gb (1 GB). Hastigheten är precis som tidigare 5 500 Mbps, vilket är cirka 30 procent högre än föregångaren LPDDR4X (4 266 Mbps), samtidigt som strömbesparingen uppgår till 20 procent. Tillverkningen sker på Samsungs andra generations 10-nanometersteknik.

Samsung LPDDR timeline

Nästa steg för LPDDR5 i Samsungs regi beräknas bli en övergång till företagets tredje generations 10-nanometersteknik under årets senare hälft, då även massproduktion av kretsar på 16 Gb ska inledas. Kretsar i högre hastigheter (6 400 Mbps) och en flytt av LPDDR5-tillverkning till företagets DRAM-fabrik i Pyeongtaek nämns också i planerna för samma tidsperiod.