I november 2019 gick Valve ut med att spelserien Half-Life skulle få en efterlängtad ny del, detta 15 år efter att den senaste episoden för Half-Life 2 släpptes. Den nya delen heter Half-Life: Alyx och förutom att att vara en ny del i serien, är det en av de första storspelen för virtuell verklighet (VR).

I Half-Life: Alyx tar spelaren rollen som Alyx Vance, dottern till forskaren Eli Vance som spelade en större roll i Half-Life 2. Händelserna i spelet utspelar sig mellan Half-Life och Half-Life 2 och som en del av en motståndsrörelse drar Alyx Vance sitt strå till stacken för att bygga verktyg för att bättre förstå och motverka de förtryckande utomjordiska inkräktarna Combine.

Sett till systemkrav är förväntningarna på hårdvaran relativt blygsamma. En Intel Core i5-7500 eller första generationens AMD Ryzen 5 räcker till för att driva spelet med enklare konfigurationer. Samma beskedliga krav ställs även på grafiksidan där ett Nvidia Geforce GTX 1060 eller AMD Radeon RX 580 räcker till. Utöver datorns komponenter krävs också ett VR-headset.

Minimikrav

Systemkrav

Processor

Intel Core i5-7500
AMD Ryzen 5 1600

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 1060 (6 GB)
AMD Radeon RX 580

Primärminne

12 GB

Operativsystem

Windows 10

VR-plattformar

Valve Index
HTC Vive
Oculus Rift
Windows Mixed Reality

Valve öppnar upp möjligheten för förladdning av spelet inför lanseringen och denna väger in på 48 GB. Det handlar dock om komprimerat och paketerat material som expanderar till 67 GB när det packats upp och installerats. Som jämförelse vägde Half-Life 2 in på 6,4 GB när spelet släpptes år 2004.

Half-Life: Alyx släpps ikväll klockan 18:00 svensk tid. Priset hamnar på cirka 560 kronor, men spelet ingår gratis för den som äger Valves VR-headset Index. De VR-headset som stöds inkluderar förutom Valve Index även HTC Vive, Oculus Rift och plattformen Windows Mixed Reality.

Läs mer om Half-Life: Alyx: