The Walt Disney Company – eller Disney som det är mer känt som – grundades för nästan 100 år sedan och har sedan sin begynnelse lyckats släppa många minnesvärda och prisade filmer. Trots dess långa tid inom nöjesbranschen har Disney bestämt sig för att inte ligga i lä, utan visar aktivt intresse för att bruka den senaste tekniken.

Disney+ är en strömningstjänst som visar på företagets vilja att följa de senaste trenderna. Disney+ sjösattes mot slutet av år 2019 och rönte snabba framgångar. Tjänsten kunde bland annat skryta om 10 miljoner prenumeranter redan en dag efter lansering. Nu når strömningstjänsten en ny milstolpe, 50 miljoner betalande prenumeranter.

106481113-1586383716224disney.jpg

För den som inte är bekant med Disney+ innehåller tjänsten samtliga titlar i The Walt Disney Companys bibliotek – ett exempel är serien "The Mandalorian". Strömningstjänstens kvicka framgång kan förklaras av ett par olika faktorer.

En möjlig faktor till tjänstens framgång är att många personer är bundna till hemmet och dras till Disney+ som ett resultat av den nyfunna tiden. En annan förklaring är att tjänsten har expanderats till en rad nya länder – till exempel Indien som nu har 8 miljoner prenumeranter.

För att få perspektiv på siffrorna kan det vara värt att nämna att Netflix har 167 miljoner prenumeranter. Netflix är ett betydligt yngre företag än Disney, men valde att hoppa på tåget för strömningstjänster redan år 2010. Den tidigare starten har gett Netflix längre tid att nå ut till fler potentiella kunder.

Disneys egen strömningstjänst har till skillnad från Netflix inte heller lanserats globalt, där bland annat Sverige är utan tjänsten. Disney+ ska enligt tidigare rapporter släppas i Sverige någon gång under sommaren 2020.