Allt fler nya mobiltelefoner bestyckas med modem kapabla till trådlös kommunikation över 5G-nätet, som på många håll i världen rullas ut i detta nu. I Sverige var den initiala planen att redan i början av året auktionera ut licenser för de lägre frekvensbanden (Sub-6 GHz), men till följd av en numera avklarad utredning kring Huawei-utrustning som säkerhetsrisk, flyttades datumet till oktober.

Det är Post- och telestyrelsen (PTS) som är ansvariga för auktionerna, och i början av april menade myndigheten att auktionsdatumet inte skulle flyttas på grund av coronaviruset. Nu presenterar PTS vad som gäller för auktionen och öppnar därtill en anmälan, och klart är att datumet trots tidigare uttalande skjuts till den 10 november.

Auktionen berör frekvensbanden 3,5- och 2,3 GHz och totalt får fyra aktörer möjlighet att håva in minst 80 MHz frekvensutrymme. Gemensamt för de båda banden är att de kommer med relativt kort räckvidd, och PTS understryker att dessa inte lämpar sig för tjänster som ska täcka stora avstånd. Istället är det hög kapacitet som lyfts som bandens styrka, framför allt 3,5 GHz som ger högst kapacitet med mest begränsad yttäckning.

I 3,5 GHz-bandet, som spänner mellan 3,4 och 3,72 GHz, kan tre aktörer lägga bud på 15 licenser och startbudet för hela bandet ligger på 1,5 miljarder kronor. Lägsta bud för 20 MHz spektrumutrymme är 100 miljoner och tre intressenter kan alltså lägga vantarna på minst 80 MHz. En operatör som vill satsa på hög kapacitet ställt mot konkurrenterna kan alltså potentiellt sett buda hem mer än 80 MHz spektrumutrymme i 3,5 GHz-bandet.

Om en trio aktörer vinner alla tillgängliga licenser erbjuds istället vinstlösa spekulanter utrymme i 2,3 GHz-bandet. De åtta licenserna i 2,3 GHz tilldelas i så fall utan konkurrens och lägsta bud är 160 miljoner kronor. Med fler än tre spekulanter på 3,5 GHz-bandet auktioneras spektrumutrymmet istället ut på vanligt vis, med startbudet 400 miljoner och 20 miljoner för 10 MHz.

Bolag som vill delta i auktionen måste skicka en ansökan innan den 30 juni och ska därefter på förhand prövas av Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, i linje med tidigare uttalanden om hur Sveriges säkerhet ska tryggas. Auktionen går av stapeln den 10 november och SweClockers samtal med operatörer visar på att de är redo att rulla ut 5G-tjänster så snart frekvenserna är tilldelade.

Läs mer om 5G: