Handelskriget mellan USA och Kina drog igång under år 2018 och sedan dess har restriktioner samt olika tullar använts som tillhyggen i de båda ländernas dispyt. Sedan år 2019 har USA dessutom börjat använda handelsblockader mot kinesiska företag som anses vara ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

Ett av företagen som har hamnat i skottlinjen är kinesiska Huawei då företagets telekomutrustning för 4G/5G-nätverk har klassats som en säkerhetsfara av USA. Nu rapporterar Reuters att USA återigen öppnar upp för amerikanska företag att samarbeta med Huawei – med hållhaken att samarbetet endast får ske med syftet att utveckla standarder och teknik relaterade till 5G.

dims.jpg

Industrianalytiker tolkar den mjukare hållningen mot Huawei som ett tecken på att USA inte vill halka efter i den tekniska kapplöpningen. USA:s handelssekreterare Wilbur Ross berättar att USA bestämt inte vill ge upp sin ledande ställning när det kommer till global innovation.

“The United States will not cede leadership in global innovation. The department is committed to protecting U.S. national security and foreign policy interests by encouraging U.S. industry to fully engage and advocate for U.S. technologies to become international standards.”

Genom att öppna upp för samarbete med Huawei hoppas USA på att kunna behålla sin position på den globala marknaden och på så sätt etablera amerikansk teknik även på internationell nivå. Den nya hållningen gäller dock endast samarbete om och utveckling av nya standarder, och innebär inte en ändring av USA:s säkerhetsmässiga invändningar mot Huaweis 5G-teknik.

Läs mer om USA:s hållning mot Huawei: