Sedan mitten av 2019 har Intel försett tunna bärbara datorer med processorer tillverkade på 10 nanometer och den förhållandevis färska arkitekturen Sunny Cove, medan Skylake-basen använts i snabbare bärbara, servrar och stationära datorer. "Ice lake" är namnet på processorerna av modernare snitt som är del i tionde generationens Core-serie.

Processorjätten har tidigare intygat att elfte generationens Core för tunna bärbara datorer ska göra debut under sommaren 2020 och detta med "Tiger Lake-U"-familjen, som tillverkas på förfinad 10-nanometersteknik och med ännu en ny arkitektur under huven i form av Willow Cove. Nu butikslistas en duo Acer-signerade datorer med specifikationer som talar om de ännu ej avtäckta processorerna.

Den tidiga listningen finns i skrivande stund fortfarande att läsa hos den nederländska återförsäljaren Centralpoint, och tillsammans med pris och specifikationer syns datumet då de förväntas vara i lager: 27 juli 2020. Tillgänglighet i slutet av juli ligger väl i linje med Intels löften om Tiger Lake-släpp mot mitten av året, med ett utbud som mot höst och vinter ska omfatta minst 50 bärbara datorer.

Hos Centralpoint syns i dagsläget två Acer Swift 5-modeller i 14-tumsformat. På processorsidan gäller Core i5-1135G7 och mer kraftfulla i7-1165G7, som tidigare skymtats i databasen för prestandatestet 3DMark. Prestandasiffrorna talar för prestanda på ungefär samma nivå som AMD:s åttakärniga Ryzen 7 4800U, där Intel-modellen generellt något högre grafikprestanda.

Grafikdelen är en av de stora förändringarna med Tiger Lake, som utöver ny processorarkitektur använder Intels skalbara Xe-grafik. Med forne AMD Radeon-chefen Raja Koduri i spetsen har Intel storsatsat på den egna grafikarkitekturen, som även ska dyka upp som dedikerade grafikkort och i servrar under 2020. Tidigare i veckan visade Intel potentialen för Xe som integrerad grafik, genom att på en tunn bärbar dator dra runt Battlefield V i cirka 30 FPS med 1080p High-inställningar.

Huruvida Tiger Lake-bestyckade bärbara datorer rullar ut på bred front från och med den 27 juli återstår att se, men om så är föregår Intel sannolikt med en presentation i stil med fjolårets Ice Lake-variant. Bolaget introducerade dock paradnumren för Tiger Lake redan under CES-mässan i januari, där Xe-grafik, Thunderbolt 4 och högre prestanda lyftes.

Läs mer om Intel: