Mac OS "Big Sur" förenar stilspråket med dess mobila syskon

Mac OS "Big Sur" förenar stilspråket med dess mobila syskon

Nästa version av Mac OS lånar stil och gränssnitt från IOS, och webbläsaren Safari får rejält uppgraderad prestanda och säkerhet.

Apples traditionsenliga mässa WWDC är i år helt onlinebaserad och rivstartar med en direktsändning fylld med information om kommande mjukvara. Den i särklass största posten i presentationen stavas egendesignade ARM-processorer, som successivt ska bli standard i bolagets Mac-datorer för en gemensam nämnare i både telefoner, klockor, surfplattor och datorer.

MacOS_BigSur_31.jpg
MacOS_BigSur_35.jpg
MacOS_BigSur_30.jpg
MacOS_BigSur_36.jpg
MacOS_BigSur_32.jpg

För Mac-entusiaster visas även nästa version av operativsystemet Mac OS, där nuvarande version kallas Catalina. Nästa omgång kör en favorit i repris genom att också dela namn med en kustnära sevärdhet men den här gången gäller Kalifornien-belägna Big Sur, där de stora nyheterna syns på designsidan och många element känns igen från de mobila syskonen Ipad OS och IOS.

Likheterna innefattar gemensamma ikoner för applikationer och funktioner för alla plattformar, samt animationer för gränssnittselement. En genomgripande förändring innefattar också att gränssnittet är mer avskalat där fokus skiftas till de funktioner som är relevanta i aktuell kontext. Applikationslisten, som löper längst upp i gränssnittet och huserar applikationernas menyer, har nu en nivå av transparens som låter bakgrunden skina igenom.

En befintlig funktion som omarbetats är notifikationsmenyn, som nu svävar ovanpå skrivbordet på dess högra sida. Här grupperas nu notiser tillsammans och de skiljer sig visuellt åt från varandra, där exempelvis Imessage-meddelanden skiljer sig åt grafiskt från exempelvis en kalender-widget. Grafiskt påminner detta om motsvarigheten i IOS 14, och användaren kan välja vilka widget-applikationer som ska befolka notifikationslisten i en konfigurationsmeny.

MacOS_BigSur_29.jpg
MacOS_BigSur_28.jpg
MacOS_BigSur_38.jpg
MacOS_BigSur_39.jpg
MacOS_BigSur_17.jpg
MacOS_BigSur_16.jpg

Ett annat område där släktskapet med operativsystemets mobila syskon blir tydligt är de nya menyerna i menylisten för hantering av exempelvis trådlösa anslutningar, musikuppspelning, skärmens ljusstyrka och stör ej-läge. Dessa grupperas nu i paneler som liknar Kontrollpanelen i IOS 14 och Ipad OS sett till både grafisk design och struktur. Vidare stöper Apple också upp företagets egna utbud av applikationer för att matcha den nya visuella stilen.

Ett exempel på en omstöpt mjukvara är meddelande-applikationen Meddelanden, som får förbättrad sökfunktion och gruppering av kontakter. Sökningar innehåller även länkar till externa resurser på webben, och företaget integrerar i vanlig ordning förbättrade versioner av de animerade emoji-symbolerna Memojis. Apple Kartor ärver också förbättringar från IOS 14-versionen, något som i dagsläget primärt ser ut att gälla den amerikanska marknaden.

MacOS_BigSur_5.jpg
MacOS_BigSur_3.jpg
MacOS_BigSur_6.jpg
MacOS_BigSur_7.jpg
MacOS_BigSur_24.jpg
MacOS_BigSur_25.jpg
MacOS_BigSur_26.jpg

Den största omarbetningen i Apples utbud av mjukvara sker i form av webbläsaren Safari. Versionen som ingår i Mac OS "Big Sur" uppgraderas sett till prestanda, lägre minneskonsumtion och säkerhet. Enligt Apples uppgifter är den nya versionen 50 procent snabbare på att ladda webbsidor ställt mot Google Chrome, tack vare förbättrad Javascript-exekvering. Sett till säkerhet tvingas nu webbsidor att ange i vilken utsträckning de spårar besökaren, och hur många spårande källor (eng. trackers) en webbsida innehåller.

Nya Safari stöder nu till slut webbläsartillägg, och via utvecklargränssnitt (API) kan utvecklare porta tillägg från andra webbläsare till Safari. En annan funktion som är bekant för Google Chrome-användare är integrerat stöd för översättning av text mellan olika språk. Den optimerade prestandan leder också till längre batteritid vid webbsurfande på Apples bärbara datorer, med upp till 1 timme extra batteritid för webbsurf och 3 timmar extra för videouppspelning i webbläsaren.

MacOS_BigSur_1.jpg
MacOS_BigSur_8.jpg
MacOS_BigSur_9.jpg

Apple passar också på att lyfta fram applikationer som flyttats över från företagets mobila plattformar, som körs på Apples ARM-baserade A-seriens processorer, till Mac OS och Intel-processorer. Utöver att Apple själva använder verktygen för att bestycka Mac OS med applikationer från de mobila syskonen kan utvecklare också välja att porta sin mjukvara från IOS/Ipad OS till Mac OS.

Registrerade Apple-utvecklare kan ladda ned en tidig version av Mac OS "Big Sur" nu, medan en öppen betaversion blir tillgänglig under juli månad år 2020. Systemet lanseras i skarp version någon gång senare i år.

Vad tycker du om förändringarna i Mac OS "Big Sur"? Bra att de olika plattformarna får gemensam visuell stil eller fel väg att gå för ett datorsystem?

Skicka en rättelse
7

Antalet 5G-telefoner väntas nå 250 miljoner sålda enheter i år

Var femte telefon såld under året har kommer ha utrustats med 5G-stöd, menar Digitimes Research – men de flesta hamnar i Kina. Läs mer

16

Kommande Macbook kan komma att utrustas med ny ARM-krets

Processorn A14X Bionic kan komma att förpassas till Ipads enligt nytt rykte. Läs mer

45

Officiellt: Amazon lanseras i Sverige

Amazons vice president för EU-expansion bekräftar satsningen som inte helt oväntat utlovar låga priser och snabba leveranser. Läs mer

6

Twitter riskerar böter på upp till 250 miljoner USD

Missbruk av personlig data i syfte att anpassa reklam får FTC att inleda en utredning. Läs mer

29

Tysk återförsäljare presenterar retursiffror för grafikkort

Mindfactory gräver fram statistiska skatter ur sin databas om 120 000 sålda och cirka 3 000 reklamerade grafikkort. Läs mer

12

Samsung meddelar ARM-intresse

Koreanska Samsung ögnar brittiska ARM Holdings med målet att köpa upp till fem procent av företagets aktier. Läs mer

31

AMD kan inte möta efterfrågan på bärbara "Renoir"-processorer

Den tyska tillverkaren XMG beklagar förseningar och belyser marknadsläget på Reddit. Läs mer

10

Intel "Tiger Lake-H" lanseras nästa år enligt tillverkningspartner

Datortillverkaren Compal nämner åttakärniga högpresterande mobila processorer på 10 nanometer i sin kvartalsrapport. Läs mer

60

Google Pixel 4a är mellanklasstelefon med kameran i fokus

Med pressad prislapp och avskalade funktioner presenterar nu sökmotorjätten Pixel 4a, men svenska spekulanter lär bli besvikna. Läs mer

21

Sony redogör för Dualshock 4-kompatibilitet på Playstation 5

Handkontrollen till Playstation 4 kommer fungera på den kommande konsolen – förutsatt att du spelar PS4-spel. Läs mer

34

Huawei Kirin 1020 förväntas bli dyrare än Apples A14 Bionic

Huaweis kommande systemprocessor ser ut att landa storleksmässigt mellan Apples A14 Bionic och kommande Macbookprocessorer. Läs mer

7

Datormusens uppfinnare William English död vid 91 års ålder

Douglas Englebarts gamla vapendragare tillika "mother of all demos"-skaparen William English går ur tiden. Läs mer