Nyligen presenterade processorfamiljen Lakefield är tänkt att vara en strömsnål lösning för ultrakompakta bärbara datorer, exempelvis Samsung Galaxy Book S. Själva processorerna i serien Lakefield mäter 12 × 12 × 1 millimeter, en yta där Intel paketerat inte mindre än fem kärnor och LPDDR4X-minne med hjälp av 3D-staplingstekniken Foveros.

Nu har tyska Notebookcheck satt tänderna i en Galaxy Book S med Lakefield-flaggskeppet Core i5-L16G7 – och speciellt processorns enkeltrådade prestanda är ett sorgebarn. Med en ensam Sunny Cove-kärna parad med fyra strömsnåla Atom-processorer från familjen Tremont och en strömförbrukning om 7 watt får Core i5-L16G7 se sig besegrad av bland andra Core m3-8100Y i prestandatestet Cinebench R15.

lakefield_single_core_load-2.png
lakefield_multi_core_load-2.png

Med en ensam högpresterande kärna flankerad av fyra lågpresterande men energieffektiva sådana kan tyckas att tunga laster bör prioriteras av Sunny Cove-kärnan, vilket inte ser ut att vara fallet i Cinebench R15 och dess enkeltrådade test. Istället turas de fem kärnorna om i jakten på att avsluta arbetet, vilket med besked skjuter prestandan i sank.

I ett försök att bena ut fenomenet kåserar Overclock3D runt den bristfälliga prestandan i enkeltrådade scenarion och lyfter frågan om problemet ligger hos Windows hantering av trådar, eller om Intel helt enkelt gjort ett snedsteg med Lakefield-konceptet. Detta förefaller inte hålla måttet ställt mot big.LITTLE-upplägget som används i ARM-processorer, i mobila enheter såväl som stationära sådana.

Att den nya processorn Core i5-L16G7 i Notebookchecks tester tampas med äldre tvåkärniga, fyrtrådade processorer med liknande TDP är inte ett uppmuntrande tecken. Allt är dock inte förlorat – gällande flertrådad prestanda visar prestandaresultaten på bättring över föregångaren Amber Lake, speciellt gällande grafikprestanda.

Läs mer om Intel Lakefield: