Microsoft visar omdanad startmeny och justerad fönsterväxlare i Windows 10

Microsoft visar omdanad startmeny och justerad fönsterväxlare i Windows 10

I en ny testversion av kommande Windows 10-nyheter visar Microsoft den omdanade startmenyn och en förändrad ALT+TAB-växlare.

Microsoft lanserade nyligen den senaste stora uppdateringen av Windows 10 i form av version 2004, en version som sjösätts stegvis för att undvika problem med inkompatibla hårdvarukonfigurationer. Microsoft vilar dock inte på gamla lagrar och arbetar på nästa stora uppdatering, där förändringar sker i bland annat startmenyn. I den senaste testversionen av uppdateringen avtäcks fler justeringar av användarupplevelsen.

Win10_news-3.jpg
Win10_news-4.jpg
Win10_news-1.jpg

Testversionen i fråga heter Build 20161 och är tillgänglig för den som deltar i testprogrammet Windows 10 Insider Preview. En av nyheterna är den uppdaterade designen för startmenyn, som förändrar hur levande paneler eller "tiles" fungerar. Utöver att de integreras bättre i startmenyn anpassas de också visuellt för att bättre passa in i det tema användaren valt. På tal om tema kan användaren också anpassa visuella detaljer på levande paneler, även när mörkt tema används.

Win10_news-9.jpg

En förändring som har en större praktisk påverkan på användarupplevelsen är att fönsterväxlande med tangentkombinationen ALT+TAB nu också kan växla mellan öppna flikar i webbläsaren Microsoft Edge. I dagsläget växlar användaren endast till webbläsaren, och hamnar då i den senast öppna fliken. I Build 20161 ingår alla öppna Edge-flikar i ALT+TAB, men om du vill minska antalet eller stänga av funktionen helt kan detta göras i multitasking-delen av systeminställningarna.

Win10_news-7.jpg

Microsoft experimenterar också med att göra upplevelsen mer anpassad för nya användare. När en användare skapar ett nytt konto i Windows 10 kan innehållet i aktivitetsfältet anpassas efter användarparametrar. Om användaren exempelvis länkar en Android-telefon till systemet placeras Din telefon-applikationen i aktivitetsfältet, och om användaren har registrerade Xbox Live-konton placeras Xbox-applikationen i aktivitetsfältet. Anpassningen appliceras inte på befintliga konton.

Win10_news-12.jpg
Win10_news-13.jpg

Den som använder datorn till matematiska uppgifter lär uppskatta att kalkylator-applikationen nu får en visuell grafritande funktion. Några nya funktioner som tillkommer i samband med detta är att flera ekvationer kan visualiseras vilket ger användaren möjlighet att jämföra plottpunkter i graferna. När ekvationerna ändras uppdateras detta också i de visuella graferna. Den nya kalkylatorn blir också tillgänglig för den som installerat Windows 10 version 2004.

Win10_news-8.jpg

En mindre förändring som kan uppskattas av en mer nischad skara användare är att fler funktioner från Kontrollpanelen flyttas över till systeminställningarna. När användaren klickar på systemlänkar som tidigare öppnade Kontrollpanelens sektion med systeminformation får nu istället upp denna information i systeminställningarna. Uppgifterna om systemet kan nu också kopieras för den som snabbt vill kunna klistra in systemkonfigurationen i textform.

Windows 10 Build 20161 ingår i Microsofts aktiva utvecklargren och är inte knuten till en specifik planerad uppdatering. Vissa av nyheterna som beskrivs i denna version kan alltså komma att bli del av nästa stora Windows 10-uppdatering, men de kan också komma att skjutas fram till efterkommande versioner.

Vad tycker du om förändringarna och de nya funktionerna? Finns det någon du helst vill se i nästa stora uppdatering av Windows 10? Dela med dig i kommentarerna!

Skicka en rättelse
I samarbete med Phanteks
13

Testpilot: Phanteks Eclipse P500A – chassi med fokus på högt luftflöde

Missa inte testpiloten Pontus "WaspCustoms" Magnussons test av Phanteks extremt perforerade chassi Eclipse P500A. Läs mer

2

Pixelns uppfinnare har gått ur tiden

I slutet av 50-talet digitaliserade datavetaren Russell Kirsch det första fotografiet. Vid 91 års ålder har nu Kirsch avlidit. Läs mer

77

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

29

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

17

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

52

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

25

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

90

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

38

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

73

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

152

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

32

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer