Microsoft lanserade nyligen den senaste stora uppdateringen av Windows 10 i form av version 2004, en version som sjösätts stegvis för att undvika problem med inkompatibla hårdvarukonfigurationer. Microsoft vilar dock inte på gamla lagrar och arbetar på nästa stora uppdatering, där förändringar sker i bland annat startmenyn. I den senaste testversionen av uppdateringen avtäcks fler justeringar av användarupplevelsen.

Win10_news-3.jpg
Win10_news-4.jpg
Win10_news-1.jpg

Testversionen i fråga heter Build 20161 och är tillgänglig för den som deltar i testprogrammet Windows 10 Insider Preview. En av nyheterna är den uppdaterade designen för startmenyn, som förändrar hur levande paneler eller "tiles" fungerar. Utöver att de integreras bättre i startmenyn anpassas de också visuellt för att bättre passa in i det tema användaren valt. På tal om tema kan användaren också anpassa visuella detaljer på levande paneler, även när mörkt tema används.

Win10_news-9.jpg

En förändring som har en större praktisk påverkan på användarupplevelsen är att fönsterväxlande med tangentkombinationen ALT+TAB nu också kan växla mellan öppna flikar i webbläsaren Microsoft Edge. I dagsläget växlar användaren endast till webbläsaren, och hamnar då i den senast öppna fliken. I Build 20161 ingår alla öppna Edge-flikar i ALT+TAB, men om du vill minska antalet eller stänga av funktionen helt kan detta göras i multitasking-delen av systeminställningarna.

Win10_news-7.jpg

Microsoft experimenterar också med att göra upplevelsen mer anpassad för nya användare. När en användare skapar ett nytt konto i Windows 10 kan innehållet i aktivitetsfältet anpassas efter användarparametrar. Om användaren exempelvis länkar en Android-telefon till systemet placeras Din telefon-applikationen i aktivitetsfältet, och om användaren har registrerade Xbox Live-konton placeras Xbox-applikationen i aktivitetsfältet. Anpassningen appliceras inte på befintliga konton.

Win10_news-12.jpg
Win10_news-13.jpg

Den som använder datorn till matematiska uppgifter lär uppskatta att kalkylator-applikationen nu får en visuell grafritande funktion. Några nya funktioner som tillkommer i samband med detta är att flera ekvationer kan visualiseras vilket ger användaren möjlighet att jämföra plottpunkter i graferna. När ekvationerna ändras uppdateras detta också i de visuella graferna. Den nya kalkylatorn blir också tillgänglig för den som installerat Windows 10 version 2004.

Win10_news-8.jpg

En mindre förändring som kan uppskattas av en mer nischad skara användare är att fler funktioner från Kontrollpanelen flyttas över till systeminställningarna. När användaren klickar på systemlänkar som tidigare öppnade Kontrollpanelens sektion med systeminformation får nu istället upp denna information i systeminställningarna. Uppgifterna om systemet kan nu också kopieras för den som snabbt vill kunna klistra in systemkonfigurationen i textform.

Windows 10 Build 20161 ingår i Microsofts aktiva utvecklargren och är inte knuten till en specifik planerad uppdatering. Vissa av nyheterna som beskrivs i denna version kan alltså komma att bli del av nästa stora Windows 10-uppdatering, men de kan också komma att skjutas fram till efterkommande versioner.

Vad tycker du om förändringarna och de nya funktionerna? Finns det någon du helst vill se i nästa stora uppdatering av Windows 10? Dela med dig i kommentarerna!