Kinesiska Huawei har till följd av sina påstådda kopplingar till det kommunistiska partiet i hemlandet haft det minst sagt motigt på sistone. I skottgluggen har främst företagets 5G-affärer legat, där Tyskland tidigare i år avslöjade spionage å den kinesiska statens vägnar. På annat håll har företaget blivit en central pjäs i det amerikansk-kinesiska handelskriget, med resultatet att bland andra TSMC förbjudits leverera kretsar till Huawei.

Nu avlossas den senaste salvan mot Huawei, denna gång från brittiskt håll. Enligt The Verge stängs nu det kinesiska bolaget ute från att leverera hårdvara för implementation i brittiska 5G-nät, med datumet för ett totalt inköpsstopp satt till januari nästa år. Därefter får 5G-operatörer fram till och med år 2027 på sig att avlägsna Huawei-hårdvara.

Att fasa ut Huawei från systemet är en åtgärd som beräknas kosta cirka 2 miljarder GBP, motsvarande cirka 26 miljarder kronor. Det är även en omvändning från landets direktiv från tidigare i år, där hårdvara från Huawei tilläts i den brittiska 5G-uppbyggnaden, under förutsättningen att det kinesiska företaget begränsades till en marknadsandel om maximalt 35 procent och hölls utanför de mer kritiska kärndelarna av nätverken (RAN).

Storbritanniens kultursekreterare Oliver Dowden varnar för att beslutet kommer "fördröja landets utrullning av 5G". Internet- och mobilleverantören BT:s VD, Philip Jansen, är än mer kritisk och menar att avlägsnandet av Huaweis produkter från samtliga brittiska telekomnät är en omöjlighet under 2020-talet. BT är en av Huaweis större kunder i landet, där runt två tredjedelar av dess dotterbolag EE:s nätverk nyttjar hårdvara från det kinesiska bolaget.

Gällande den sjuåriga planen att sparka ut Huawei specifikt från 5G-nätet menar Jansen att en sådan åtgärd "förmodligen kan göras på fem år". Huaweis ordförande i Storbritannien, John Browne, kommenterar till The Guardian att besluten är politiskt motiverade och att företaget "har blivit en fotboll mellan USA och Kina".

Läs mer om Huawei: