Bland datorentusiaster är skräddarsydd vattenkylning för det mesta ett stort plus i kanten, där estetik efter tycke och smak kan paras med god kylprestanda. För den som inte vill doppa tårna i egenbyggd kylning och inte heller utrusta datorn med en luftkylare modell större har slutna vattenkylningssystem seglat upp som ett populärt alternativ.

Bakom modellerna finns en uppsjö av företag som försöker särskilja produkterna genom detaljer såsom belysta fläktar eller inbyggd skärmpanel på kylblocket. Det tänkta användningsområdet för majoriteten av de slutna kylarna är att hålla processorer svala, men nu presenterar Alphacool en lösning för grafikkort. Istället för att enbart ha kontakt med grafikkretsen levereras kylaren komplett med ett vattenblock som även täcker minnen och strömmatning.

Alphacool Eiswolf.jpg

Den färska produkten har namnet Eiswolf 2 och kombinerar en integrerad pump samt en radiator av koppar i 240 mm-klassen med företagets vattenblock i Eisblock Aurora-serien. Sistnämnda består av en nickelpläterad kontaktyta av koppar med överdel av transparent plexiplast, som kan släppa igenom den inbyggda adresserbara RGB-belysningen. Även de två medföljande 120 mm-fläktarna bjuder belysning i regnbågens alla färger.

Nykomlingen är i själva verket inte en helt sluten historia. På gummislangarna mellan vattenblock och radiator syns nämligen snabbkopplingar som möjliggör att flera system kan sammankopplas, en funktion som även finns hos andra produkter från bolaget. Kompatibilitet listas för specifika expansionspaket, vattenfyllda radiatorer samt alla slutna vattenkylningspaket signerade Alphacool.

I dagsläget finns vattenblock med stöd för sex olika kretskort tillgängliga, vilka återfinns hos fler än 85 olika grafikkort. Konkret rör det sig om referensdesigner för AMD RX 5700 och XT-syskonet, samt Nvidias Founders Edition-utformning av Geforce RTX 2080 Ti, RTX 2080 Super, RTX 2070 Super och RTX 2070. Stöd för partnertillverkares egensnickrade lösningar ska tillkomma framöver, tillsammans med fler alternativ för radiatorstorlekar.

Riktpriset för Eiswolf 2 är 200 euro, motsvarande lite drygt 2 000 kronor, och tillgänglighet i butik gäller från och med den 30 juli.

Källa: Alphacool via Techpowerup

Har du någon särskild kylarlösning monterad på ditt grafikkort? Berätta i kommentarstråden!