För fyra år sedan introducerade Be Quiet sina första slutna vattenkylningspaket i form av Silent Loop-serien. Kylarna blev dock inte den succé företaget förväntat sig, då de dels fick säljförbud i USA av patentmässiga skäl samtidigt som den utlovade kvaliteten från den kontrakterade tillverkaren Alphacool inte höll måttet i längden.

PL_360_RD_153.jpg
PL_280_RD_159.jpg
PL_240_RD_164.jpg
PL_120_RD_165.jpg

Nu väljer dock Be Quiet att hoppa på konceptet igen, vilket de gör i form av den nya instegsserien Pure Loop. Det rör sig om fyra modeller med aluminiumradiatorer i storleksklasserna 120, 240, 280 och 360 mm, där samtliga kyls av företagets egna fläktar i Pure Wings 2-serien med PWM-styrning.

PL_120_KE_182.jpg

Vattenblocket är bestyckat med en nickelplätterad basplatta och ansluts till radiatorn med kabelstrumpförsedda slangar. En intressant aspekt här är att pumpen inte sitter integrerad inuti vattenblocket utan har istället flyttats ut till ett eget paket som sitter monterad på slangarna i närheten av radiatorn.

PL_280_P_178.jpg

Det finns primärt två anledningar varför pumpen flyttats ut ur blocket, där den första är för att undvika att inkräkta på Aseteks patent kring slutna vattenkylare på den amerikanska marknaden. Den andra är desto mer praktisk, då pumplösningen gör paketet mindre känsligt för hur radiatorn monteras i förhållande till vattenblocket i chassit.

En sista intressant aspekt av de olika modellerna är att de är påfyllbara. Vätskan i slutna vattenkylningssystem kommer oundvikligen att dunsta successivt efter ett par år, och för att stävja detta skickar Be Quiet med en påfyllningsvätska som kan hällas i ett hål i radiatorn.

Be Quiet Pure Loop väntas finnas tillgänglig i handeln i början av oktober. Priserna börjar på 84,90 EUR för 120 mm-varianten medan det största paketet med 360 mm-radiator väntas landa på 119,90 EUR.

Är en påfyllningsfunktion du vill se mer av i slutna vattenkylningssystem, eller finns det något annat som saknas? Dela med dig av dina tankar i kommentarstråden!