När Nvidias stora avtäckande av Geforce RTX 3000-serien var i antågande valde bolaget att presentera kylarlösningen i förväg. Tanken med upptåget var sannolikt att ge den nya lösningen egen uppmärksamhet så att den inte skulle drunkna i havet av nyheter som avtäcktes i samband med det stora lanseringsevenemanget, och AMD väljer nu att ta inspiration från konkurrentens strategi.

I ett Twitter-inlägg på företagets Radeon-konto publiceras en bild på ett grafikkort ur Radeon RX 6000-serien, med arkitekturen RDNA 2 under huven. Inlägget nämner inga detaljer om vilken modell det handlar om, men eftersom kylaren bestyckas med tre fläktar och strömtillförsel sker över två 8-pins PCI Express-kontakter handlar det sannolikt om en prestandamodell.

Flaggskeppsmodellen i Radeon RX 6000-serien är den så kallade "Big Navi"-kretsen, vilken enligt tidigare läckor ska bestyckas med så mycket som 80 beräkningsenheter (CU) vilka tillsammans huserar hela 5 120 streamprocessorer. Som jämförelse är AMD:s nuvarande toppmodell Radeon RX 5700 XT bestyckad med 40 CU-enheter och 2 560 streamprocessorer, medan arkitekturen är RDNA 1.0 "Navi".

Själva kretsen i "Big Navi" väntas också göra skäl för kodnamnet med en rapporterad kretsyta om 505 mm², att jämföra med 251 mm² för Navi 10-kretsen i Radeon RX 5700 XT. Den som är mer nyfiken på Radeon RX 6000-seriens nya kylare kan beskåda denna från fler vinklar i spelet Fortnite, där AMD visar upp kylarlösningen på företagets egen virtuella ö. Radeon RX 6000 avtäcks i detalj den 28 oktober klockan 18:00 svensk tid.

Vad tycker du om den nya designen? Vad tror du om AMD:s chanser i konkurrensen med de maffiga specifikationerna hos Nvidias Geforce RTX 3000-grafikkort?