Höstens grafikkortslanseringar har resulterat i stor frustration för presumtiva Nvidia-kunder, speciellt gällande kort av typen Geforce RTX 3080. Tillgången är fortsatt skral, och Nvidia har själva gått ut och meddelat att det kommer så förbli till och med början av nästa år.

Konkurrenten AMD var inte sen att plocka poänger och gick i samband med Nvidias lanseringsdebakel ut och hävdade att tillgången av kort i Radeon RX 6000-serien kommer vara god – något nu partnertillverkaren Asus delvis ser ut att dementera på SweClockers forum.

Det kommer vara ganska begränsat: fler RX6800, färre 6800XT...som med i princip alla grafikkort nu räknar vi att allt kommer vara borta inom några minuter så man behöver hänga på låset
Sen är det 1-2 veckor efter tills vi börjar leverera våra Partner kort, för tidigt att säga hur tillgången ser ut där men efterfrågan lär nog fortsätta vara stor.
– David Hammer, Product Manager Lead, Asus Nordic

Produktchefen David Hammer målar tvärt emot AMD:s Frank Azor upp en bild som liknar scenariot vid lanseringen av Geforce RTX 3080, och menar att det mesta kommer vara slutsålt väldigt kort inpå säljstart. Av förståeliga skäl nämner Hammer inga siffror om exakt hur många kort som kommer finnas tillgängliga i den svenska handeln.

Att de kommande Radeon-korten säljer slut snabbt behöver heller inte nödvändigtvis bero på tillgång som räknas i tiotals exemplar. AMD har satt sig själva i en position där bolaget har oväntat attraktiva produkter, samtidigt som marknaden i och med Nvidias Geforce RTX 3080-lansering visat sig mer än villig att punga ut 8 000 kronor i jakten på högpresterande grafik – speciellt om den visar sig finnas tillgänglig i butik.

Exakt hur det ser ut blir vi varse den 18 november, då AMD Radeon RX 6800 samt 6800 XT säljstartas. Toppmodellen Radeon RX 6900 XT tillika Geforce RTX 3090-konkurrenten lanseras istället den 8 december.

Tillhör du en av dem som beställt ett Geforce RTX 3080 utan framgång och kan tänka dig ett Radeon RX 6800 istället? Diskutera i forumet!