I mars lanserar Intel processorfamiljen "Rocket Lake" och det med ny arkitektur, för första gången på över fem år. Tiden i rampljuset väntas dock bli kortvarig då bolaget avser försöka ta igen många år av tillverkningstekniska trångmål. Redan till slutet av året ska "Alder Lake" se dagens ljus och då med en kavalkad av nyheter för stationära datorer.

Med "Alder Lake" tar Intel det efterlängtade klivet över till 10 nanometer för stationära datorer, som senast såg ett teknikskifte år 2015. Det här flankeras av arkitekturerna Golden Cove och Gracemont, den första med fokus på hög prestanda och den andra energieffektivitet. Tillkommer gör även premiär för minnestypen DDR5 och sockeln LGA 1700.

Nu rapporterar HKEPC (kinesiska) om rejäla prestandaförbättringar för Golden Cove. Enligt sajten ska arkitekturen erbjuda upp till 20 procent högre prestanda vid samma klockfrekvens (IPC) som Willow Cove, hemmahörande i den bärbara processorfamiljen "Tiger Lake". Det här ligger hyfsat i linje med tidigare uppgifter som talat om 50 procent upp jämfört mot Skylake. Enligt Intels egen utsago är Willow Coves fördel ställt mot Skylake runt 20 procent.

Intel-Sunny-Cove-1.jpg

Intels arkitekturer och processorgenerationer

Kodnamn

Arkitektur

Grafik

Generation

Teknik

Lansering

Sandy Bridge

Sandy Bridge

Gen6

Andra

32 nanometer

2011

Ivy Bridge

Ivy Bridge

Gen7

Tredje

22 nanometer

2012

Haswell

Haswell

Gen7

Fjärde

22 nanometer

2013

Broadwell

Broadwell

Gen8

Femte

14 nanometer

2014

Skylake

Skylake

Gen9

Sjätte

14 nanometer

2015

Cannon Lake

Cannon Lake*

Gen10

Tionde

10 nanometer

2016

Kaby Lake

Skylake

Gen9

Sjunde

14 nanometer

2016

Coffee Lake

Skylake

Gen9

Åttonde

14 nanometer

2017

Coffee Lake R

Skylake

Gen9

Nionde

14 nanometer

2018

Comet Lake

Skylake

Gen9

Tionde

14 nanometer

2019

Ice Lake

Sunny Cove

Gen11

Tionde

10 nanometer

2019

Tiger Lake

Willow Cove

Xe (Gen12)

Elfte

10 nanometer Superfin

2020

Rocket Lake

Cypress Cove**

Xe (Gen12)

Elfte

14 nanometer

2021

Alder Lake

Golden Cove + Gracemont

Xe (Gen12?)

Tolfte

10 nanometer E. Superfin

2021

Meteor Lake

Redwood Cove + Gracemont

Xe

?

7 nanometer

2022–2023

Lunar Lake

?

Xe

?

?

?

* Cannon Lake är en krympning av Skylake, som Intel inte längre låtsas om har existerat
** Cypress Cove är en "backport" av Sunny Cove från 10 till 14 nanometer

Arkitekturen Sunny Cove var den som ursprungligen bjöd på en rejäl IPC-ökning mot Skylake, men där låga klockfrekvenser till följd av trilskande 10 nanometer höll tillbaka prestandan. Willow Cove introducerade främst större cacheminne och en ny minneskontroller, men lämnade i övrigt stora delar av arkitekturen orörd.

Till skillnad från Willow Cove blir Golden Cove en större omarbetning av arkitekturen, något som skulle förklara ännu ett storkliv i IPC. Huruvida det blir 20 procent återstår att se, men oavsett hur stora förbättringarna blir bör de bli mätbara i prestandatester. Arkitekturen Gracemont som flankerar Golden Cove i "Alder Lake" ska å sin sida erbjuda liknande IPC som dagens prestandaarkitektur Skylake.

De båda arkitekturerna ska i "Alder Lake" användas i ett utförande som påminner om ARM:s big.LITTLE-modell. Åtta kärnor Golden Cove ska leverera hög prestanda när det behövs, medan åtta kärnorna Gracemont tar över när prestanda i topp inte är av samma vikt och energieffektivitet premieras. Medan detta blir tillgängligt för stationärt är det en finess som har större nytta inom batteridrivna enheter – bärbara datorer.

Hybridkonfigurationen kommer även medföra en oortodox blandning kärnor och trådar. Där Golden Cove har stöd för flertrådstekniken Hyperthreading är det något som lyser med sin frånvaro för Gracemont. Det ger den hitintills udda konfigurationen 16 kärnor och 24 trådar.

Om Intel denna gång visar sig kapabla att leverera efter ett uttalat schema med sin 10-nanometersteknik lanseras Alder Lake för såväl stationära som bärbara datorer september 2021.

Ser du fram emot Intels stundande lansering av Rocket Lake eller är du mer taggad på Alder Lake?

Läs mer om Alder Lake: