Den 5 oktober lanserade Microsoft sitt senaste operativsystem Windows 11, som bygger vidare på Windows 10 och plockar godbitarna ur nedlagda Windows 10X. Vid sidan om ett upphottat gränssnitt tillkom ökade systemkrav för att nå upp till Microsofts nya säkerhetsstandard, men även optimeringar för såväl primärminne som processorer.

Nu visar det sig att någon förändring i Windows 11 slagit fel och då specifikt mot AMD:s processorer, som tappar upp till 15 procent prestanda med operativsystemet. Störst bortfall märks i spel, där titlar inom kategorin AMD väljer kalla "e-sport" presterar 10–15 procent sämre. Sett till vanliga applikationer är bortfallet lägre, men ändock potentiellt märkbart med 3–5 procent.

Known Performance Changes

Impact

Resolution

Measured and functional L3 cache latency may increase by ~3X.

  • Applications sensitive to memory subsystem access time may be impacted.

  • Expected performance impact of 3-5% in affected applications, 10-15% outliers possible in games commonly used for eSports.

A Windows update is in development to address this issue with expected availability in October of 2021.

UEFI CPPC2 (“preferred core”) may not preferentially schedule threads on a processor’s fastest core.

  • Applications sensitive to the performance of one or a few CPU threads may exhibit reduced performance.

  • Performance impact may be more detectable in >8-core processors above 65W TDP.

A software update is in development to address this issue with expected availability in October of 2021.

AMD identifierar två orsaker till prestandatappet. Det första är att latensen för L3-cacheminnet kan öka med så mycket som tre gånger, något som gör att minnesintensiva applikationer drabbas hårdast. Därtill kan funktionen Collaborative Power Performance Control 2 (CPPC2), som tillkom tillsammans med Ryzen 3000-serien, sättas ur spel.

Med CPPC2 rapporterar processorn vilken kärna som är bäst presterande, det vill säga når högst klockfrekvens i förhållande till spänningen (V). Det möjliggör för operativsystemet att leverera högre prestanda vid laster som använder en eller ett fåtal kärnor, något som således riskerar inte fungera som tänkt tillsammans med Windows 11.

AMD-processorer med stöd för Windows 11

Samtliga processorer som är kompatibla med Windows 11 är påverkade, vilket innefattar Ryzen 2000, Ryzen 3000, Ryzen 4000 och Ryzen 5000. Enligt AMD släpps en Windows-uppdatering i oktober som ska avhjälpa problemet.

Källa: AMD

Mer om Windows 11: