Windows 10 har med råge passerat fem år på marknaden, men sedan lanseringen har Microsoft med jämna mellanrum uppdaterat operativsystemet. Med arv från äldre Windows-versioner och bred funktionalitet, är Windows 10 dock en relativt tungdriven historia – särskilt ställt mot Googles Chrome OS-satsning. Med målet att skapa ett enklare och mer säkert operativsystem, påbörjade mjukvarujätten därför arbetet med Windows 10X.

Turerna kring denna version är många och syftet har genom åren pendlat mellan Chrome OS-utmanare och ett operativsystem ämnat för enheter med dubbla skärmar – något som presenterades i samband med att Microsoft visade tvåskärmsdatorn Surface Neo i slutet av 2019. Nu rapporterar Petri att ingetdera blir verklighet, efter att personer med insyn i Microsofts verksamhet förklarat att operativsystemet läggs på is.

Skärmklipp 2019-10-02 17.16.07.png

Lanseringen av Surface Neo och Windows 10X till julhandeln år 2020 blev inte verklighet.

Enligt uppgift släpps operativsystemet förmodligen aldrig i det format som Microsoft hittills förmedlat, medan en Windows 10X-lansering utesluts helt för 2021. Detta ligger inte i linje med Windows 10X-förseningen som rapporterades i slutet av mars, då det istället talades om att extra tid för att finputsa de sista detaljerna inför lansering mot slutet av året.

Petri menar att Microsoft nu istället lägger allt Windows 10X-krut på vanliga Windows 10, som med nästa stora uppdatering bland annat ska få ett omdanat användargränssnitt. Med det avskalade operativsystemet lagt i malpåse är det däremot ett rimligt antagande att vissa funktioner istället flyttas över till Windows 10, där isolerade miljöer för applikationer (eng. containers) är en möjlig kandidat.

Värt att tillägga är dock att Microsoft inte officiellt bekräftat att Windows 10X inte blir av, men vid sidan av de färska uppgifterna är bolagets radiotystnad talande. Enligt samma insatta källor, skriver Petri att ett bristande kundintresse är den bakomliggande orsaken till att Microsoft dragit i handbromsen. Det återstår at se om företaget väljer att damma av satsningen i framtiden och detsamma gäller hybriddatorn Surface Neo.

Läs mer om Windows: