Kampen mellan fuskare och spelutvecklare är en långdragen strid som trappats upp i takt med att fler titlar kretsar kring flerspelarlägen. Fuskare kan bli ett störningsmoment till den grad att det förstör spelupplevelsen helt, något som nya Call of Duty: Vanguard tampades med under spelets senaste öppna betatest.

Både Call of Duty: Vanguard och Warzone ska därmed få ett stärkt skydd mot fuskare med nya antifusksystemet Ricochet. Systemet ska bekämpa fusk på flera fronter, inklusive drivrutiner på kernel-nivå till PC. Detta är inget ovanligt i sig, metoden är dock något kontroversiell och har tidigare väckt kritik på grund av graden av behörighet som krävs.

2021-10-14 13_15_04-Call of Duty får antifusksystem med kernel-drivrutin.jpg

En drivrutin som körs på kernel-nivå körs under applikationslagret i vad som kan beskrivas som operativsystemets kärna. Den får därmed möjlighet att kontrollera och interagera med andra pågående processer som kan tänkas påverka spelet och får en annan typ av insyn i användarens system. Enligt Activison körs den endast när spelet är igång och stängs av när spelet avslutas. För att måna om användares integritet ska drivrutinen även endast övervaka och rapportera aktivitet relaterad till Call of Duty.

Utöver detta nyttjas även maskininlärning (ML) i större grad för att förbättra de algoritmer som undersöker data från spelens servrar. Detta ska underlätta för antifusksystemet att upptäcka suspekta beteendemönster eller annan data som tyder på att spelare inte har rent mjöl i påsen.

Call of Duty: Warzone blir först ut och får Ricochet samtidigt som spelet uppdateras med nya kartan Pacific senare i år. Uppdateringen till Call of Duty: Vanguard får ingen exakt tidpunkt, utan benämns endast som "vid ett senare tillfälle". När antifusksystemet implementerats blir kernel-drivrutinen ett krav för att kunna spela spelet på PC.

Läs mer om fusk i spel: