Ett återkommande problem med Googles mobila operativsystem Android är dess många olika versioner och framförallt alla enheter som fortfarande nyttjar gamla, utdaterade versioner. Fram till år 2018 publicerade Google varje månad statistik för hur stor andel av användarbasen vardera version har, något som nu sker mer sporadiskt.

Senast Google presenterade siffror var i april 2020 och då tog Android 8 "Pie" ledningen med drygt 30 procent av alla användare. Nu letar sig en uppdatering ut genom 9to5Google, som lagt vantarna på data från Android Studio för utvecklare. Datan uppges vara några veckor gammal och baserad på alla enheter som anslutit mot Googles applikationsbutik under en vecka.

Android-2021-Distribution-Numbers-3.png

Det är tre versioner som dominerar, där 2019 års version Android 10 "Q" tar ledningen med 26,5 procent. Därefter följer Android 11 "R" och Android 9 "Pie" som återfinns på 24,2 procent respektive 18,2 procent av enheterna. Den mest aktuella av de tre är Android 11, som rullade ut till de första enheterna i september 2020 och fortfarande är den huvudsakliga versionen även på nyare telefonmodeller. Nylanserade Android 12 saknas helt i statistiken, vilket sannolikt beror på att det i nuläget endast är ett fåtal modeller som hunnit få det och i huvudsak enbart Googles Pixel-telefoner.

Det är således fortfarande en stor andel äldre versioner som lever kvar. För tillfället anländer säkerhetsuppdateringar ned till nionde utgåvan, förutsatt att mobiltillverkaren fortsätter tillhandahålla dem. Google brukar generellt sett fortsätta uppdatera och erbjuda stöd för de två närmast föregående generationerna, vilket med Android 12 på ingång innebär att slutet är nära förestående för Android 9.

Det är dock en betydande del som har versioner mycket äldre än så, där ett fåtal procent uppges ha versioner närmare 10 år gamla. Dessa har sedan länge slutat uppdateras av både Google och de flesta mobiltillverkare.

Vilken Android-version använder du på din telefon?