Senaste generationens grafikkort är både dyra och få till antalet i relation till efterfrågan, vilket gjort dem till en attraktiv måltavla för stöldkupper. Detta fick partnertillverkaren EVGA nyligen erfara, när de i slutet av oktober 2021 blev bestulna på grafikkort för tusentals dollar. En av bolagets lastbilar kapades under sin färd mot EVGA:s distributionscenter i USA och bestals på grafikkort ur Nvidias Geforce RTX 3000-serie.

EVGA bestulna på grafikkort i lastbilskupp

Vid tillfället meddelade EVGA att samtliga stulna grafikkort inte längre omfattades av någon garanti och varnade användare för att de kunde tänkas leta sig ut på begagnatmarknaden. Nu ser de stulna grafikkorten ut att till slut ha dykt upp, men på en betydligt mer oväntad plats. Stölden ägde rum i Kalifornien, USA och nu rapporteras stöldgodset ha dykt upp i Vietnam – över 1 000 mil från där de först stals.

EVGA-RTX30-Vietnam-1.jpg

Bildkälla: Videocardz

Grafikkorten ska ha sålts hos en större återförsäljare, där de erbjöds till ett något lägre pris med en begränsad garanti på endast en månad. Detta uppdagas av Videocardz, som snappat upp ett Facebook-inlägg skrivet av en besviken kund. I inlägget framgår att personen nyligen köpt två grafikkort, som sedan visat sig omöjliga att registrera hos tillverkaren. Vidare uppges EVGA ha bekräftat att detta beror på att grafikkortens serienummer flaggats som stulna efter incidenten i oktober.

Den utpekade återförsäljaren påstår att de inte hade någon vetskap om att grafikkorten var stulna, utan att det uppmärksammades i samband med att kunden försökte registrera sina produkter. Grafikkorten köptes inte in direkt från EVGA, utan till följd av bristen på grafikkort valt att köpa in dem från en separat leverantör. Detta menar de är förklaringen till den korta garantitiden. De meddelar även att de valt att återkalla samtliga grafikkort tills vidare.

Det något märkliga händelseförloppet har hittills inte kommenterats av EVGA själva. Vad som nu händer med de stulna grafikkorten återstår att se.