Googles Chromecast är en av de mjukvarumässigt mer avskalade mediaspelarna, där användaren istället för att navigera genom ett gränssnitt med en fjärrkontroll styr uppspelning av kompatibla applikationer genom Cast-funktionen. Så var åtminstone fallet fram till avtäckandet av Google TV, då bolaget även lanserade en Chromecast-enhet bestyckad med den nya användarmiljön.

Chromecast med Google TV lanserades i slutet av 2020 och är i grunden baserat på Android TV. Det låter användaren samla tjänster som går att navigera direkt med en fjärrkontroll, kombinerat med tidigare Cast-funktionen. Enheten finns hos svenska återförsäljare, men har till skillnad från tidigare enheter inte officiellt lanserats till den svenska marknaden. Nu ser Google ut att arbeta på ännu en uppföljare.

För närvarande är den enda kända detaljen kodnamnet "Boreal". Möjliga uppgraderingar är hårdvarustöd för AV1, en codec för video som saknas i nuvarande versionen. Det talas även om utökat lagringsutrymme, då nuvarande modellens 8 GB kan vara något begränsat för användare som vill installera många applikationer.

Lanseringen uppges vara planerad till senare i år. Huruvida nästa tillskott i Chromecast-familjen officiellt släpps även i Sverige återstår att se.

Källa: 9to5google

Använder du en Chromecast? Vilken generation? Dela med dig i forumet!