Förra veckan avtäckte AMD en ny version av uppskalningstekniken Fidelity FX Super Resolution (FSR) – FSR 2.0. Bland nyheterna är övergång från spatial till temporal uppskalning där pixelinformation från kringliggande bildrutor nyttjas för att nå högre bildkvalitet. Detta kombineras även med en inbyggd kantutjämning, något som inte fanns i föregångaren.

AMD visar Fidelity FX Super Resolution 2.0 – nu med temporal uppskalning

I samband med en teknisk djupdykning under konferensen GDC 2022 släpper AMD nu ytterligare information om kompatibilitet och de olika kvalitetslägen som FSR 2.0 för med sig. Precis som med FSR 1.0 är tekniken inte beroende av någon specifik hårdvara och får öppen källkod genom MIT-licensen. Integration i spel väntas enligt AMD bli enkel och utvecklingstiden uppskattas till som lägst knappt tre dagar samt som högst uppåt en månad. Utvecklare rekommenderas även implementera ett reglage för det skärpefilter FSR 2.0 nyttjar.

Skärmbild 2022-03-24 110052.jpg

De förinställda kvalitetslägen som blir tillgängliga med FSR 2.0 är nästan identiska föregångaren och sträcker sig från Quality till Ultra Performance, där det sistnämnda är valfritt att implementera. Det som stryker på foten från föregångaren är Ultra Quality, som ersätts med Ultra Performance.

vunDPqb3tjFnnMWo.jpg

Visuellt är det Quality som behåller bäst bildkvalitet och som enligt AMD ska ge en bild som är likvärdig eller bättre jämfört med rendering i full upplösning. Balanced är som namnet avslöjat tänkt att vara en jämnare kompromiss mellan bildkvalitet och prestanda, medan Performance och Ultra Performance fokuserar på prestanda i första hand.

För det sistnämnda skalas bilden ordentligt, med exempel som 640 × 360 till 1 920 × 1080 pixlar. Enligt AMD ska detta behålla en bildkvalitet som är representativ för den fulla upplösningen. Sett till den låga renderingsupplösningen och resultaten från det liknande läget som finns i Nvidias AI-baserade DLSS, lär dock resultatet vara en blandad kompott sett till bildkvalitet.

Rekommenderade hårdvara för FSR 2.0

Målupplösning

AMD

NVIDIA

4K

Radeon RX 6700 XT​
Radeon RX 5700​

Geforce RTX 3070​
Geforce RTX 2070​

1440p

Radeon RX 6600​
Radeon RX 5600​
Radeon RX Vega-serien

Geforce RTX 3060​
Geforce RTX 2060 ​
Geforce GTX 1080

1080p

Radeon RX 6500 XT​
Radeon RX 590​

Geforce GTX 1600-serien
Geforce GTX 1070​

När det kommer till rekommenderad hårdvara varierar det baserat på vilken målupplösning som önskas. Det innebär att det är samma rekommendation oavsett vilket kvalitetsläge som körs. Det högsta kravet är föga förvånande för 4K, där de två senaste generationernas grafikkort rekommenderas från antingen AMD eller Nvidia. För 1080p föreslås Radeon RX 6500 XT eller RX 690 från AMD, alternativt Geforce GTX 1600-serien eller ett GTX 1070 från Nvidia.

FidelityFX Super Resolution 2.0 is designed to boost framerates in supported games. As an advanced temporal upscaling solution, it will be more demanding on graphics cards than a spatial upscaling solution like FSR 1.0. Gaming experience may vary, depending on specific system specifications, the requirements of individual games that support FSR 2.0, and the target resolution. Nevertheless, gamers may be able to have a good upscaling experience on lower performing or older GPUs. – AMD

FSR 2.0 är mer krävande än den tidigare versionen och upplevelsen kan variera något beroende på hårdvara. AMD förtydligar dock att detta endast är rekommendationer baserat på bolagets egna tester och att en bra spelupplevelse går att uppnå även med äldre grafikkort. Rekommendationerna är alltså inte en begränsning i kompatibilitet.

deathloop2.jpg
deatloop1.jpg

De två första spelen som får FSR 2.0 är FPS-titeln Death Loop och Luminous Productions titel Forspoken. AMD passar även på att visa lite fler bilder från tidiga implementationer i Deathloop, inklusive en bild med ett rörligt reglage för att jämföra Quality-läget med en bild där den fulla upplösningen renderats.

Deathloop och Forspoken väntas lanseras med FSR 2.0 under årets andra kvartal och ungefär samtidigt ska spelutvecklare få tillgång till tekniken. Senare under året ska FSR 2.0 även bli tillgängligt till Xbox Series X/S.