Härdat glas och RGB-belysning har blivit vardag bland datorer och många komponenttillverkare lägger därför manken till för att skapa estetiskt tilltalande produkter. När det gäller strömmatning har den gul-röda blandningen bytts mot svart eller tygklätt yttre. Precis som förr är dock strömkontakterna på grafikkort och moderkort synliga, vilket är praktiskt men inte alltid snyggt.

I slutet av förra året skyltade komponenttillverkaren Gigabyte med "Project Stealth", som då var ett koncept för komponenter som helt gömmer kabeldragningen. Nu meddelar företaget att detta namn återanvänds när konceptet blir verklig produkt i form av ett komponentpaket. Det tredelade paketet består av moderkortet Z690 Aorus Elite Stealth för Intel Core 12000-serien, grafikkortet Geforce RTX 3070 Gaming OC Stealth, samt chassit Aorus C300G Stealth.

Stealth chassi.jpg
Stealth press.jpg

Komponenternas namn visar att det handlar om anpassade modeller av redan befintliga produkter, där den stora förändringen är att alla kontakter flyttas till baksidan av komponenterna. Moderkortsplåten hos chassit är därför bestyckat med en uppsättning hål som möter moderkortets kontakter för ström, lagring, USB och så vidare. Även grafikkortet strömkontakter tar plats på sidan som vetter mot moderkortet, i det här fallet en 8- och en 6-pinnars av PCI Express-typ.

Stealth före efter.jpg
Gigabyte Stealth.jpg

Gigabyte understryker att upplägget gör datorbyggandet både enklare och stiligare. För att visa på skillnaden jämför företaget nykomlingen med världshistoriens slarvigaste bygge. Märk väl hur kablage från fläktar och slangar från vattenkylaren magiskt snyggas till i jämförelsen. Företaget presenterar vidare att satsningen innebär "en revolutionerande byggupplevelse", men när konsumenter kan ta del av detta och till vilket pris återstår att se. Framtiden får utvisa om andra aktörer hakar på upplägget, samt om Gigabyte stöper om fler komponenter enligt Stealth-modellen.