Under CES 2022 i januari presenterade Sony den länge utlovade uppföljaren till bolagets första VR-headset, i form av Playstation VR 2. Bland nyheterna återfinns ögonspårningsteknik, något som Sony i februari förhandlade med Tobii om. Nu står det klart att det är den svenska ögonspårningsveteranen som blir leverantör av tekniken.

PlayStation VR2 kommer sätta en ny standard för virtual reality och bidra till att miljoner människor världen över får möjlighet att uppleva kraften i eyetracking. Vårt partnerskap med Sony Interactive Entertainment är ytterligare bevis på att Tobii kan leverera världsledande teknik och banbrytande lösningar i storskaliga volymer – Anand Srivatsa, VD på Tobii

Sony har tidigare nämnt att ögonspårningen ska omfatta både hårdvara i form av IR-sensorer samt mjukvara, däribland renderingstekniken foveated rendering. Med ögonspårning kan prestanda optimeras genom att anpassa det som renderas i relation till spelarens synfält. Detta kan även ske dynamiskt i kombination med ögonspårning, något Tobii tidigare implementerat i bland annat HP:s VR-headset Reverb G2 Omnicept Edition.

Affären med Sony väntas utgöra över 10 procent av Tobiis totala intäkter år 2022. Sony har ännu inte avtäckt varken lanseringsdatum eller pris för Playstation VR 2.

Läs mer om Playstation VR: