Under Computex-mässan stegade AMD upp på scenen för att berätta mer om den kommande Ryzen 7000-serien och tillhörande AM5-plattform. Processorerna kommer att följas av styrkretsarna B650, X670 och X670 Extreme, där DDR5-minnesstöd och PCI Express 5.0 hör till höjdpunkterna. Lanseringen för processorer och moderkort har officiellt preciserats till senast september, medan mer osäkra uppgifter pekar mot avtäckande den 30 augusti och tillgänglighet den 15 september.

msi.jpg

MSI är en av flera aktörer som i vanlig ordning kommer att tillverka moderkort för AM5. Nu trampar bolaget i klaveret genom att på den kinesiska sajten Weibo (via Videocardz) presentera vilka produkter som väntar, men även vilket datum de släpps – den 15 september. Det är inte fastställt att moderkort och processorer släpps samma dag, men rykten pekar mot att så är fallet.

Vid tidigare Ryzen-lanseringar har mer påkostade moderkort och styrkretsar varit först ut på marknaden och det är möjligt att så blir fallet även denna gång. Att moderkorten förekommer processorerna eller att Ryzen 7000 "Raphael" släpps utan moderkort är dock båda osannolika scenarier, eftersom det handlar om första generationen på en ny plattform.

MSI-X670-1-1.jpeg

Bildkälla: MSI via Videocardz

MSI-X670-2-1.jpeg

Bildkälla: MSI via Videocardz

MSI förkunnar att flaggskeppsmoderkorten MEG X670E Godlike, MEG X670 Ace, MPG X670 Carbon Wifi samt Pro X670-P Wifi släpps den 15 september, men B650-varianter lyser i skrivande stund med sin frånvaro. De fyra moderkorten skiljer sig åt när det gäller exakta specifikationer, men gemensamt är att samtliga har många faser, inbyggt Wifi 6, Ethernet på åtminstone 2,5 Gbps samt PCI Express 5.0-lagringsplatser. Framtiden får visa var priserna landar, men även om det omsusade presentationsdatumet 30 augusti är korrekt.