Den smarta Android-telefonen Phone 1 från Nothing utmärker sig främst genom designen, där enfärgad belysning och intressanta ytor döljer sig under enhetens glastäckta baksida. Bakom produkten finns Oneplus-grundaren Carl Pei och den nördiga designbyrån Teenage Engineering är inblandade. Detta är sannolikt två viktiga anledningar till att nykomlingen fångat många entusiasters intresse, trots specifikationer hemmahörande i mellanklassen.

Sedan några veckor tillbaka är modellen tillgänglig i handel och olika sajter utvärderar enheten på olika sätt. Nyligen rapporterade vi om att Phone 1 med nöd och näppe överlever den hårdhänta hanteringen från Youtube-profilen Jerryrigeverything. I en video lyfter nu Hugh Jeffreys på locket till Phone 1, för att se hur den iögonfallande nykomlingen är konstruerad.

Nothing 1.jpg

Bildkälla: Hugh Jeffreys

Den transparenta baksidan och synliga skruvar antyder att demonteringen är en enkel process, något som inte stämmer. Delarna som syns genom glaset är endast kosmetiska och monterade med klister, som med försiktighet måste plockas bort, för att inte skada kablaget som leder till belysningen. Bakom plattor och fuktindikatorer finns fler skruvar dolda, och för att nå moderkortet måste 16 skruvar lossas.

Nothing 2.jpg

Bildkälla: Hugh Jeffreys

Nothing 3.jpg

Bildkälla: Hugh Jeffreys

Hugh Jeffereys menar att Phone 1 är en av de mest komplexa Android-modellerna när det kommer till demontering och därmed också reparation. Väl förbi de första skruvarna understryks dock att ett byte av moderkortet är enkelt. Till skillnad från exempelvis Apples enheter är ett sådant byte möjligt utan problem med mjukvarulås, men fingeravtrycksläsaren är knuten till moderkortet hos Phone 1 – sannolikt av säkerhetsskäl.

Avslutningsvis konstaterar Hugh Jeffereys att Nothing inte snålar med klistret bakom batteriet, som kräver både värme och råstyrka för att lossna från chassit. Dessa svårigheter är ett genomgående tema för Phone 1, som med många modulära delar har goda förutsättningar för att vara lätt att reparera. Den omständliga uppbyggnaden sätter dock käppar i hjulet i praktiken. Framtiden får utvisa om Nothing satsar mer på reparationsmöjligheter i framtiden.