Satsningarna på hårdvara och mjukvara för maskininlärning och artificiell intelligens (AI) är stora hos Nvidia, där det på konsumentsidan finns både Tensor-kärnor och funktioner som DLSS att tillgå. Lösningarna är mycket kraftfullare för datacenter, där arkitekturen "Hopper" är nästa del när det kommer till beräkningskort. Den kommande grafikarkitekturen kan användas tillsammans med Nvidias första processor "Grace", som har ARM-grund och fokus på hög bandbredd.

På måndag går den två dagar långa hårdvarukonferensen Hot Chips av stapeln, där just "Grace" och "Hopper" blir några av höjdpunkterna. I ett pressmeddelande berättar Nvidia att prestandasiffror och andra detaljer om grafikkort enligt "Hopper" och serverprocessorn "Grace" står på menyn. Bolaget lovar att den färska hårdvaran ska nå nya nivåer gällande både prestanda och energieffektivitet, vilket är särskilt aktuellt när x86-alternativen dröjer och vrider upp effekttak.

Nvidia avtäcker "Hopper" – 80 miljarder transistorer och mångdubbel AI-prestanda

Som tidigare känt är Nvidias "Grace" och "Hopper" skalbara produkter som kan kombineras för att passa olika ändamål. För att kommunicera mellan delarna används proprietära Nvlink, som enligt Nvidia kan skyffla 900 GB/s och detta till en femtedel av energianvändningen som syns för PCI Express 5.0. I vintras talade bolaget också om prestandalyft på uppåt 10 gånger ställt mot nu tillgängliga DGX-paket, som är de nyckelfärdiga och AI-orienterade serverlösningar som Nvidia tillhandahåller.

Vare sig "Grace" eller "Hopper" spiller över till konsumentsidan, men de kommande presentationerna kan åtminstone ge en nervkittlande uppvisning i tekniska framsteg. Nvidias presentation om "Hopper" äger rum under måndagen den 22 augusti klockan 18:00 svensk tid, medan midnatt onsdag den 24 augusti är tiden för "Grace"-presentationen. Under Hot Chips kliver AMD och Intel upp på scenen, för att berätta om beräkningskorten i serierna Instinct respektive Ponte Vecchio.

Läs mer om hårdvara för servrar: