När USB-standarden först introducerades var det med förhållandevis enkla och lättförståeliga namn och versionsnummer. När långlivade USB 2.0 slutligen fick en ersättare klev namnet upp till 3.0, samtidigt som hastigheten ökade från 480 Mbps till 5 Gbps. Nästa variant klev upp till 10 Gbps, och med benämningen USB 3.1 följt av diverse generationer var urspårningen ett faktum.

USB-IF förvirrar vidare med logotyper för USB 4 och 240 W-laddning

Numera finns det tillräckligt många versioner för att göra även en väl bevandrad entusiast kallsvettig. Certifieringarnas namn beror på allt från överföringshastighet till typ av kontaktdon och inte minst effekt vid laddning. Vanligen är det USB Implementers Forum (USB-IF) som står för påhitten, men i samband med den senaste uppdateringen får stafettpinnen istället rusa vidare i USB Promoter Groups händer.

The USB Promoter Group today announced the pending release of the USB4 Version 2.0 specification, a major update to enable up to 80 Gbps of data performance over the USB Type-C cable and connector. The USB Type-C and USB Power Delivery (USB PD) specifications will also be updated to enable this higher level of data performance.

Uppdateringens höjdpunkt är ökad överföringshastighet. I det tillhörande pressmeddelandet går det att läsa att följandes USB-standardens tradition handlar det om dubbelt upp – från 40 Gbps till imponerande 80 Gbps. Något som lika troget följer traditionen är namngivningen, som går från USB 4 till USB 4 version 2.0.

Den nya standarden för både med sig optimerade protokoll och nytt kablage och gäller i kombination med kontaktdon av typen USB Type-C. I det existerande utbudet ska passiva kablar specificerade till 40 Gbps kunna användas, något som kompletteras med att introducera specifikationer för en ny aktiv variant särskilt anpassad för 80 Gbps. Därtill följer bland annat anpassningar till de senaste specifikationerna för Displayport samt PCI Express.

För tillfället är uppdateringen främst riktad till utvecklare, som kan ta del av mer teknisk information under USB Developer Days 2022. USB Promoter Group består bland annat av representanter från Apple, HP, Microsoft och Intel som arbetar i samarbete med USB-IF. Den senare gruppen ska sedan uppdatera riktlinjerna för de certifieringar och tillhörande logotyper. Det finns däremot inget faktiskt tvång för tillverkare att använda logotyperna, varför det förblir oklart huruvida USB 4 i dubbla versioner kan göra annat än att bidra till röran.

Vilken USB-standard håller dig vaken om nätterna?