Skrivare delas allt som oftast upp i två kategorier – bläckstråle eller laser. De två är kort och gott baserade på de två vanligast förekommande teknikerna, där den ena nyttjar flytande bläck som sprutas ut genom små hål i skrivhuvudet. Laserskrivare nyttjar istället ett pulver i en toner som placeras på pappret och hettas upp.

Canon lär ut användning av piratpatroner

Bland de stora tillverkarna återfinns japanska Epson, som har en portfolio med båda tekniker för både konsumenter och företag. Nu framgår att skrivarjätten väljer att lägga ned produktionen av laserskrivare av miljöskäl, för att istället satsa helhjärtat på skrivare med bläckstråleteknik.

As a company we're totally committed to sustainable innovation and action, and inkjets simply use less energy and fewer consumable parts. [..] While laser printers work by heating and fusing toner to a page, Epson's Heat-Free inkjet technology consumes less electricity by using mechanical energy to fire ink onto the page. – Koichi Kubota, sälj- och marknadsföringschef på Epson

I ett pressmeddelande förklarar bolaget att laserskrivare dels förbrukar mer energi till följd av upphettningsprocessen, dels att de kräver fler tillbehör som byts över tid. Utöver själva tonerkassetten behöver exempelvis trumman bytas med jämna mellanrum. Bläckstråleskrivare å andra sidan menar de är energisnålare, eftersom att det är en mekanisk process som trycker innehållet. Därtill är det 59 procent färre delar som behöver bytas med tiden, med endast påfyllning av bläck och byte av dess behållare.

De två teknikerna har olika för- och nackdelar. En stor del av konsumentmarknadens skrivare är av bläckstråletyp, där storleken kan krympas till kompaktare format och prislappen är lägre, åtminstone för maskinen. Laserskrivare är ofta större och tyngre maskiner och förekommer oftare i företagsmiljö, där det finns behov av att både skriva ut större mängder och i snabb takt.

Det sista problemet menar Epson att de löser med sin senaste teknik, som ska nå hastigheter om 40 till 60 sidor i minuten. Laserskrivarna är dock inte helt utdömda ännu, utan fortsätter tillverkas i tre år till. Från och med år 2026 är det däremot stopp och bläcket tar över stafettpinnen för gott.

Källa: The Register

Kör du bläck, laser eller mittemellan?