Gränsen som särskiljer bärbara datorer från surfplattor har på senare år blivit betydligt suddigare. Ett flertal modeller av bärbara datorer har på senare år utrustats med funktioner som pekskärmar och löstagbara tangentbord som möjliggör användningsområden som påminner om surfplattor. Nu släpper Asus en bärbar dator som tar den idén till nästa nivå.

Modellen som presenteras är Asus Zenbook 17 Fold OLED, som minst sagt sticker ut från mängden. Här är paradnumret den böjbara pekskärmen med OLED-panel, som mäter 17,3 tum och har en upplösning på 2 560 × 1 920 pixlar. När skärmen böjs delas den istället upp i två 12,5 tums-skärmar med 1 920 × 1 280 pixlars upplösning. Detta möjliggör flera lägen – från mer traditionell bärbar dator till surf- eller läsplatta.

ASUS Zenbook Fold 3.jpg
ASUS Zenbook Fold 2.jpg

Zenbook 17 Fold OLED har ett yttre i magnesiumlegering och för att datorn ska kunna stå upp i platt läge finns ett inbyggt ställ i fuskläder. Datorns tangentbord och pekplatta är inte integrerade, utan medföljer som tillbehör som ansluts över Bluetooth. Utöver det återfinns dubbla Thunderbolt 4-portar samt en kamera med stöd för Windows Hello-inloggning. Vad gäller hästkrafter är det Intels Core i7-1250U som gäller, en tiokärnig modell med två prestandakärnor och åtta energieffektiva samt integrerad Xe-grafik. Det sällskapas av 16 GB LPDDR5-minne och en SSD med kapacitet på 1 TB.

Asus Zenbook 17 Fold OLED finns tillgänglig för förhandsbokning, med säljstarten precis runt hörnet den 21 december. Datorn blir en rejält påkostad historia, med ett rekommenderat svenskt pris på 44 999 kronor.

Är du intresserad av böjbara datorskärmar? Vilka användningsområden ser du främst framför dig?