Phanteks har under senare år seglat upp som en av de större aktörerna på chassimarknaden, med utbud från minsta SFF-klassen upp till mastodontvarianter med utrymme för det allra mesta. När chassimakaren under CES 2023 presenterar nya produktserien NV och nykomlingen NV7 är det glasklart att det är den senare storleksklassen som gäller.

Med NV7 menar Phanteks att de tänkt lite annorlunda än med sina tidigare koncept, inte minst vad gäller design. Den något akvarieliknande pjäsen både har sidopanel och frontpanel i härdat glas, en baksida som kan misstas för frontpanel och en insida där varje detalj är tänkt att ge bästa möjlighet att montera komponenterna på tjusigast möjliga vis.

phanteks2.jpg

Några exakta siffror vad gäller mått och volym saknas för närvarande, men vikten ligger på cirka 17 kilogram inklusive glaspanelerna. Därtill tar Phanteks främst sikte på ATX, men det är möjligt att montera både mindre och större, med E-ATX som störst.

phanteks5.jpg
phanteks4.jpg

För att rikta strålkastaren mot komponenter som grafikkort och eventuell vattenkylning avviker chassits inre något från normen genom att montera nätaggregatet i toppen. Där sitter en panel som dels rymmer nätdelen, dels ramar in moderkortet med hjälp av två RGB-beklädda skenor, vilka därtill gömmer hål för kabeldragning. Belysningen kan styras antingen via moderkortet eller helt separat med knapp på lådans ovansida.

phanteks6.jpg
phanteks7.jpg

Gömma kablage går därtill igen på flera ställen, inte minst datorlådans bakre del, vilken pryds av en lucka på gångjärn. Bakom denna finns kanaler för kabeldragning och i luckans nedre kant kan de sedan organiseras och dras vidare. Med luckan stängd ser det misstänkt likt ut en frontpanel. För den som föredrar direkt åtkomst kan den hakas av gångjärnen och tas bort helt.

Med NV7 vill Phanteks locka den som bygger vattenkylt och det finns plats för upp till tre radiatorer i 360-millimetersklassen, sällskapat av tolv fläktplatser. För platsen i botten medföljer en uttagbar ram som både ska underlätta byggandet och gör det möjligt att placera komponenterna vinklade.

phanteks1.jpg

Vad gäller fläktplatserna är det endast 120 millimeter som gäller – ett medvetet designval från Phanteks sida. Det motiveras med att det helt enkelt passar bättre och ger ett mer städat utseende utan blottade skruvhål eller liknande för andra storleksklasser. Eftersom fronten pryds av glas är det huvudsakliga luftintaget i botten, med möjlighet att dra in luft även från den icke-glasprydda långsidan.

Sett till anslutningar finns två USB Type-A-portar och ett stycke USB Type-C, samt ett 3,5-millimetersuttag för ljud. De sitter på en modul som kan placeras antingen på framsidan eller baksidan, med kablage som göms i lådans inre. Med chassit följer inga fläktar, däremot finns bland annat ett fäste för att hålla upp tunga grafikkort. Både svart och vit modell väntas leta sig ut i slutet av februari med ett rekommenderat pris på 219 euro.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.