För över två år sedan utlovade Microsoft Directstorage till PC. Lagringsgränssnittet huserar redan i Xbox Series X och kan beskrivas som en genväg som tillåter data från lagringsenheter förbigå processorn och skickas direkt till grafikprocessorn. Fördelarna ska vara främst märkbara i spel, där tiden det tar att ladda in texturer och scener kan kortas ned.

En fullt fungerande version med paradnumret grafikaccelererad dekompression anlände under hösten, men då utan några spel som faktiskt kan nyttja det. Det blir det ändring på med Square Enix senaste titel Forspoken. Actionrollspelet bjuder både på "magisk parkour" och är först ut till PC med officiellt stöd för Directstorage.

systemreq forspoken.png
forspoken features.png

För att följa med huvudkaraktären Frey ut på äventyr i fantasylandet Athia och därtill skruva upp inställningarna till Ultra ställs förhållandevis höga systemkrav, inte minst på grafikkortssidan. Där gäller en något udda rekommendation om antingen Nvidia Geforce RTX 4080 eller AMD Radeon RX 6800 XT, vilka det råder ett ganska rejält glapp mellan vad gäller prestanda.

Mellan processorerna är det något jämnare och rekommendationen lyder antingen AMD Ryzen 7 5800X eller Intel Core i7-12700K, parat med minst 32 GB primärminne. Värt att notera är att Square Enix haft tryckfelsnisse på besök och skriver "Ryzen 5 5800X".

Att spela med Directstorage aktiverat är även det förknippat med krav och rekommendationer på både hård- och mjukvarusidan. Dels krävs Windows 11 för att det ska fungera, dels rekommenderas en NVME-baserad SSD-enhet med högre bandbredd. Directstorage fungerar i teorin även med andra typer av enheter, men desto lägre bandbredd ju mindre effekt får tekniken.

I tidiga tester av spelet för snart ett år sedan gav Directstorage någon knapp sekund snabbare laddtider. Demonstrationer i Microsofts testscener samband med lanseringen av Directstorage 1.1 talar dock om möjlighet till betydligt större prestandalyft, men huruvida de förbättringarna letar sig till Forspoken återstår att se när SweClockers får möjlighet att lägga vantarna på ett exemplar.

Spelet låses upp tisdag kväll vid klockan 18:00 svensk tid, men det finns redan tidiga recensioner att ta del av på webben. Hittills är mottagandet blandat, med ett Metacritic-resultat på 69 poäng och rejäla toppar och dalar för Playstation 5-versionen. Den som vill införskaffa sig Forspoken till PC hittar det på Steam, där det för närvarande går att förboka för 79,99 euro, motsvarande cirka 890 kronor.

Ska du testa Forspoken och Directstorage?