Fjolåret präglades av en sväng nedåt för försäljning av datorkomponenter, i tider med ekonomisk osäkerhet och hög inflation. Flera teknikjättar har redovisat röda siffror och bland annat försäljningen av moderkort rasade. Detsamma gäller grafikkort, vars leveranser minskat kraftigt under årets gång.

Enligt en rapport från Jon Peddie Research levererade Intel, Nvidia och AMD 64,2 miljoner enheter under årets fjärde kvartal, en siffra som omfattar både dedikerade grafikkort samt integrerad grafik i processorer och systemkretsar. Det är en minskning på 15 procent från föregående kvartal och hela 38 procent jämfört med fjolåret.

När grafikkort för stationära datorer isoleras ser det något ljusare ut, åtminstone från kvartal till kvartal. Där levererades runt 7,4 miljoner exemplar, vilket är en ökning på 7,8 procent. Jämförs siffran istället med det fjärde kvartalet år 2021 syns en närapå halvering med en minskning på 43,7 procent. Det ligger i linje med vad analysfirman rapporterade precis innan årsskiftet, där försäljningsfallet liknades vid tapp under finanskrisen år 2007–2008.

JPR Toms.webp

Bildkälla: Tom's Hardware (JPR)

I slutet av året lanserades både Nvidia Geforce RTX 4000-serien och AMD Radeon RX 7000-serien, vilket kan vara en faktor bakom att försäljningen pekar uppåt igen. Samtidigt är det levererade exemplar som undersöks i rapporten och eftersom samtliga nya modeller tillhör de högre prisklasserna är det möjligt att de gör ett betydligt mindre avtryck totalt än exempelvis förra generationens mellanklassmodeller.

Tillverkare förutspår att fler mörka siffror är på ingång för årets första kvartal och när situationen återhämtar sig återstår att se. Ett möjligt ljus i mörkret är nästa generation av den populära mellanklassen. Dessa modeller har dock ännu inte bekräftats av varken AMD eller Nvidia, och enligt rykten kan lansering dröja till sommaren.

När köpte du senast ett grafikkort?