I Sverige är datahallar ingen ovanlig syn. Både svenska bolag och internationella teknikjättar har under senare år etablerat flera stora anläggningar. För att driva dem krävs stora mängder energi och serverhallar i Sverige beräknas idag förbruka cirka 3 terawattimmar (TWh) per år, något som väntas stiga till 6 TWh inom de närmsta åren.

Jämförelsevis motsvarar 1 TWh, det vill säga en miljard kilowattimmar (kWh), hushållsel till ungefär 200 000 hem under ett år. För att klara elbehovet i framtiden vill flera stora företag satsa på ny kärnkraft. Det rapporterar SVT Nyheter, som skickat ut en enkät till 20 av Sveriges största elförbrukare. Bland dem är Bahnhof, som är positiva till att anlägga en liten reaktor i centrala Stockholm.

Jag är väldigt intresserad av att få bygga en minireaktor i anslutning till Norra Djurgårdsstaden [...] Det vore fint att komma fram till en lösning där man återanvänder energi, producerar el med en mindre reaktor och gör det som ett helhetsekosystem för projektet. Det är jag absolut beredd att gå in i. Jag förstår problemen med att lägga en anläggning i innerstaden, men tio år framåt i tiden är det fullt möjligt. – Jon Karlung, VD för Bahnhof

Just nu driver Bahnhof sju datacenter i Sverige, med ett under byggnation i Hjorthagen i Stockholm. Det är också där de undersöker möjligheten att bygga en liten reaktor, eftersom platsen ligger fördelaktigt till i relation till övrig infrastruktur. Bland annat är det nära till fjärrvärmeverket Värtaverket, som skulle kunna ta hand om spillvärme.

Enligt bolagets VD; Jon Karlung, är det något de är beredda att gå in i. Han påpekar dock att det varken är problemfritt eller möjligt i nuläget, men att det skulle kunna bli det om tio år. Bahnhof är inte ensamma om att överväga kärnkraft till sina anläggningar. Bland de andra tillfrågade i enkäten svarar även gasföretaget Linde (tidigare AGA) och gruvföretaget Boliden att de är intresserade av att investera i kärnkraft för att säkra framtida elbehov.

Läs mer om datahallar i Sverige: