Det är välkänt att AMD:s cacheberikade processorer med X3D-suffix lättare kan skadas vid överklockning. Av den anledningen var förra generationens Ryzen 7 5800X3D rejält nedlåst, men med Ryzen 7000X3D släpper AMD på tyglarna något. Det går inte att ändra multipel på egen hand, men PBO och AMD Curve Optimizer finns tillgängliga. Användare kan dessutom ändra spänning, vilket der8auer nu testar.

AMD Ryzen 9 7950X3D – mer cache för mer cash

Överklockaren der8auer försöker sig på att överklocka Ryzen 9 7950X3D med ett moderkort signerat av Asus. Med på köpet kommer en förhöjd spänning, som normalt ligger runt 1 volt. Första stoppet blir 1,35 volt, vilket visar sig vara rejält svårt att kyla ned, och vattenkylning byts ut mot flytande kväve. Trots detta landar processorn runt 85-90 grader vid belastning i testscenariot.

X3D Death 00.jpeg

Fastnar felkoden på 00 är det illa. - Calle Vahlberg

Därefter testar der8auer att höja spänningen ett rejält snäpp till, vilket får allvarliga påföljder. När 1,55 volt matas in och appliceras dör processorn omedelbart, direkt från BIOS. Efter att ha kontrollerat att den är död kontaktar överklockaren AMD och Asus, som svarar att det inte är meningen att så hög spänning ska tillåtas. Asus meddelar dessutom att spänningen för X3D-modeller kan begränsas framöver.

Youtube-profilen vill inte dra förhastade slutsatser baserat på endast en Ryzen 9 7950X3D, men det verkar onekligen som att det finns betydande risker med kraftigt förhöjd spänning på dessa modeller. Den som känner sig sugen på att pilla rekommenderas vara extra försiktig för att undvika skador.

Har du testat att överklocka din Ryzen 7000X3D-processor?