När Microsoft presenterade Windows 11 under hösten år 2021 kommunicerade produktchefen Panos Panay att det var "det första kapitlet av en ny era för Windows". Det nya ryktas bland annat innebära att bolaget återgår till att lansera ett nytt operativsystem ungefär vart tredje år, där Windows 12 kan bli näst på tur någon gång under andra halvan av 2024.

Windows 12 kan göra debut under 2024

Bland de mer omdiskuterade nyheterna som Windows 11 bar med sig var operativsystemets strikta hårdvarukrav, där både förhållandevis modern processor, Trusted Platform Module 2.0 (TPM 2.0) och funktionen Secure Boot är officiell lägstanivå för installation. För Windows 12 spås kraven bli ännu lite hårdare, med krav på mer primärminne och ny gräns för vilka processorer som får vara med och leka.

För det förstnämnda är rykten förhållandevis konkreta och nuvarande gräns på 4 GB påstås öka till 8 GB. Vad gäller säkerhetskrav och potentiellt processorkrav är det betydligt luddigare. Detaljerna om nästa Windows-upplaga är fortfarande högst sparsmakade, även om Microsoft väntas baka in artificiell intelligens och maskininlärning till större grad. Fler AI-ingredienser kan i sin tur ställa högre krav på dedikerad AI-hårdvara, varför ett högre processorkrav inte är helt otänkbart.

Det bör dock noteras att Microsoft storsatsar på molninfrastruktur. Ett annat möjligt scenario att AI-integrationer i ett framtida operativsystem möjliggörs med beräkningskraft från Microsofts datacenter. Därtill uppges säkerhetskravet stanna kvar på TPM 2.0 och Secure Boot, även om det inte är någon garanti för oförändrat processorkrav. Vad Microsoft kokar ihop återstår att se, men till dess väntas minst två större uppdateringar till Windows 11, under namnen "Moment 3" och "Moment 4".

Läs mer om Windows: