Tangentbordsvärlden består numera av en uppsjö av olika brytare, tangenter i alla tänkbara färgalternativ och goda möjligheter för den som vill sy ihop sitt eget. Gemensamt för de flesta är dock att det fysiska tangentbordet inte kan anpassas i en handvändning, för att passa ett särskilt program eller byta färg. Det vill Kickstarter-projektet Flux Keyboard förändra.

Flux Keyboard placerar sig någonstans i gränslandet mellan ett fysiskt tangentbord och en pekskärm genom att kombinera de två. Grunden är en IPS-skärm som anpassas till användningsområde och program, genom att visa ikoner, tecken, olika språk, eller beskrivningar av kortkommandon. Detta kombineras med estetiska tillägg som färg och animationer. På skärmen placeras en transparent uppsättning tangenter, som kan ackompanjeras av moduler med vred och knappar.

Flux 4.jpg
Flux 1.jpg
Flux 2.jpg
Flux 3.jpg

De 85 alternativt 84 tangenterna i ISO- eller ANSI-layout hålls uppe med hjälp av repellerande magneter och tangentbordets skapare kallar brytartypen för "Maglev", som ska ge lågt motstånd, valfri aktiveringspunkt, och finnas i både taktilt och linjärt utförande. Att byta mellan de två typerna eller plocka bort tangenterna för rengöring beskrivs som en smal sak. Vidare förklaras att Halleffekt-sensorer under skärmen används för att hålla koll på knapparnas och modulernas positioner.

Den underliggande skärmen har upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar, 60 Hz uppdateringsfrekvens och maximal ljusstyrka om 300 nits. En inbyggd ARM-processor och 8 GB lagring ser till att tangentbordet och dess funktioner hanteras lokalt och kan flyttas med till valfri Windows- eller Mac OS-dator, där det ansluts med USB Type-C. Linux-, Android- och IOS-stödet uppges vara mer begränsat.

Kickstarter-kampanjen pågår i 9 dagar till och har i skrivande stund nära 7 000 backers, som tillsammans betalat drygt 31 miljoner kronor – en bra bit över projektets mål om 1,4 miljoner kronor. Flux Keyboard är ingen billig sak och de paket som i dagsläget kan köpas kostar mellan 3 500 och 4 000 kronor styck. Om projektet går enligt plan sker leveranser mot slutet av året, men det återstår att se om tangentbordet fortsätter sin resa i butik eller webbutik efter det.

Är ett anpassningsbart tangentbord i stil med Flux Keyboard något du drömmer om? Berätta i kommentarstråden!