Sprängfyllda plånböcker blir allt mindre vanligt, i takt med att kontanter blir sällsyntare och betalkorten flyttar in i telefonerna. Nu tar BankID konceptet ett steg längre och meddelar att de snart inför digitalt ID-kort, som gör det möjligt att visa legitimationen utan att behöva hala upp plastkortet först.

För att aktivera ett digitalt ID-kort krävs en giltig ID-handling i form av ett svenskt pass eller nationellt ID-kort. Körkort eller andra ID-handlingar räcker inte. Med det går det att skapa en digital kopia, som har samma giltighetstid som originalet. Utgångna, spärrade eller av andra skäl ogiltiga ID-handlingar kan inte visas eller registreras.

digitalt-id.jpg

Så här kan ett digitalt ID-kort se ut med BankID.

Enligt BankID bygger processen för att legitimera på hur BankID redan fungerar, med "några tillägg för fysisk miljö". För att visa det digitala ID-kortet krävs alltså först vanlig legitimering i BankID-applikationen. När personens identitet är verifierad visas bild, personuppgifter, säkerhetsdetaljer och en QR-kod. För att uppfylla kraven på "styrkt och tillförlitlig identifiering" måste QR-koden scannas, vilket kräver att de är anslutna till BankID och nyttjar deras gränssnitt.

BankID är en privat aktör och det står företag fritt att välja huruvida de vill godkänna digitalt ID-kort. Cirka 8 miljoner svenskar använder sig redan av BankID och bland annat Finansinspektionen har tidigare uttryckt att tjänsten bör sättas under statlig tillsyn eller ersättas med en statlig version för att undvika säkerhetsrisker.

Var har du helst din legitimation?