De senaste veckorna har bjudit på dystra kvartalsrapporter från både Intel och AMD, där särskilt Intel tog en hård smäll under årets första kvartal. Nu presenterar Nvidia sina resultat, som ser betydligt mer positiva ut. Totalt omsätts nära 7,2 miljarder USD, motsvarande cirka 76 miljarder kronor.

Det är en ökning om 19 procent ställt mot föregående kvartal, men Nvidia tappar trots det fortfarande 13 procent ställt mot samma period föregående år.

nvidiasummary.jpg

Nvidias sammanställning av det senaste kvartalet.

Samma trend syns även fördelat på de olika produktkategorierna. I princip alla ser en tillväxt ställt mot föregående kvartal, men når inte den nivå Nvidia låg på föregående år. Ett stort undantag är kategorin datacenter, som både ökar med 14 procent och slår rekord med en omsättning på 4,28 miljarder USD, motsvarande hela 46 miljarder kronor.

Omsättning per kategori

Segment

Q4 2023*

Q1 2024*

Q/Q

Y/Y

Gaming

$2,24 miljarder

$1,83 miljarder

22%

−38%

Datacenter

$4,28 miljarder

$3,62 miljarder

18%

14%

Professional Visualization

$295 miljoner

$226 miljoner

31%

−53%

Automotive & Embedded

$296 miljoner

$294 miljoner

1%

114%

*Nvidias räkenskapsår är förskjutet med elva månader.

Att just datacenter går som tåget är kanske inte helt förvånande för den som följt trenderna kring artificiell intelligens. Nvidias hårdvara är hett eftertraktad för att träna de många språkmodeller och AI-tjänster som exploderat under de senaste åren. Det gröna laget pekar bland annat ut nya produkter med grafikarkitekturerna Ada Lovelace och Hopper, samt de ARM-baserade processorerna Nvidia Grace, som särskilt viktiga.

Trögare takt för gaming

Nvidia missade flera omsättningsmål för Gaming-segmentet under föregående år, vilket de menade berodde på avtagande intresse för spel och hårdvara. Det såg viss ökning under sista kvartalet och bolagets VD Jensen Huang menade redan då att trenden var på väg att vända.

Under årets första kvartal syns mycket riktigt en viss återhämtning och segmentet ökar med 22 procent ställt mot föregående kvartal. Med en omsättning motsvarande cirka 23 miljarder kronor är det dock fortfarande en minskning om nästan 40 procent ställt mot fjolåret. Bland höjdpunkterna pekas nya grafikkort i mellanklassen ut, däribland Geforce RTX 4070, och bredare stöd för DLSS 3.