Uppladdningsbara litiumjonbatterier finns i alla möjliga elektronikprodukter – från telefoner till elcyklar. Även uppladdningsbara batterier är dock förbrukningsvaror, som sakta men säkert blir sämre och slutligen obrukbara. Batteribyte kan förlänga livstiden avsevärt, men att faktiskt byta batteri är inte alltid helt lätt. Det vill EU ändra på i ett nytt lagförslag för "grönare" batterier.

Förslaget är ett paket som ska modernisera EU:s existerande ramverk för batterier, från design av nya till hantering av uttjänta batterier. En första överenskommelse röstades igenom med en majoritet på 587 röster för, 9 mot och 20 frånvarande. Syftet är att göra batterier mer hållbara, både klimat- och funktionsmässigt, samt öka prestandan.

Förslaget inkluderar bland annat ett nytt krav på att tillverkare måste designa produkter på ett vis som gör det enklare för konsumenter att själva byta batteri. Exakt vilka elektronikprodukter som omfattas av ett sådant krav är inte lika tydligt, eftersom det främst formuleras i generella termer som "apparater" (eng. appliances).

Batterier ska märkas tydligare och återvinnas mer

Andra förändringar är nya regler kring batterier för vad EU kallar "light means of transport (LMT)", vilket omfattar enklare eldrivna transportmedel som elsparkcyklar, elcyklar och liknande. Där måste batterier märkas med hur stort koldioxidavtryck, en regel som även ska gälla för batterier till elbilar och laddningsbara industriella batterier med en kapacitet över 2 kWh.

Det blir därtill striktare mål för insamling och återvinning av uttjänta batterier. Till år 2027 ska minst 50 procent av allt litium i gamla batterier återvinnas, tillsammans med 90 procent av batteriernas koppar, kobolt, bly och nickel.