Förra hösten öppnade AMD och Nvidia dammluckorna för att släppa ut den senaste generationens grafikkort. Båda företagen satsade på att sjösätta de vassaste grafikkorten först, medan enklare varianter för stationärt och bärbart bruk pytsats ut under vår och sommar. Nu talas det på ryktesväg om att just mellan- och instegsklass blir AMD:s enda fokusområde när nuvarande Radeon RX 7000-serien och arkitekturen RDNA 3 framöver får efterträdare.

Uppgifterna kommer från X-användaren Kepler_L2, som med ett inlägg på plattformen som tidigare hette Twitter hävdar att "Navi 4-korten inte kommer att finnas i toppskiktet". Informationen bör tas med en rejäl nypa salt, eftersom användaren varken är en namnkunnig läckare eller underbygger påståendet med mer än ett löfte om att tre olika källor bekräftat uppgifterna.

Påståendet kan dock inte helt avskrivas, särskilt inte eftersom AMD vid flera tidigare lanseringar avgränsat grafiksatsningarna till den storsäljande och lukrativa mellanklassen. 2016 års Radeon RX 400-serie och mer moderna RDNA (1) med RX 5700-korten är två sådana exempel. Även Intels nysatsning på dedikerade grafikkort håller sig till en mer försiktig pris- och prestandanivå.

Mellanklass kan komma av konkurrens, strategi eller båda delar

Med Radeon RX 7900-korten kan AMD förvisso möta ärkerivalen Nvidia på många plan, men värstingkortet Geforce RTX 4090 är på en annan nivå. Om Nvidias nästa omgång grafikkort mäktar med större prestandahopp än AMD:s motsvarighet kan RDNA 4 utanför toppskiktet helt enkelt vara en ofrivillig positionering. Det är också fullt möjligt att bolaget i ett sådant scenario väljer att inte satsa resurser på att vara näst bäst.

RDNA-4-Roadmap.png

Med en tidslinje som slutar år 2024 kan RDNA 4 dyka upp redan i år.

I skrivande stund går dock inte att dra några slutsatser om AMD:s planer, men enligt företaget är RDNA 4 redo "inom en snar framtid". Baserat på officiell produktplan handlar det om lansering senast 2024. Om ryktena stämmer bör således mer konkret information börja sippra fram när lanseringen närmar sig.