I samband med att coronapandemin fick fäste siade många storföretag om annalkande köpstopp för kunderna. För att undvika dyr överproduktion drog därför många biltillverkare i handbromsen och avbokade sina ordrar hos kretstillverkarna, som redan då hade problem att möta hög efterfrågan. När köpsuget inte avtog blev just bristen på kretsar en tydlig begränsning för bilföretagen, en situation som bland annat belyste kretsbristen för gemene man.

Den bilkopplade kretsbristen har sedan dess skymtats i nyhetsflödet i samband med att tyska myndigheter vädjat till kontraktstillverkarna om att prioritera om. Trots prioriteringar och att det nu gått en tid sedan kretsbristen var senaste nytt, hänger problemen fortfarande kvar hos tyska biltillverkarna. Prognosen är att bristen envist påverkar tillverkningen i flera år framöver.

Reuters rapporterar om problematiken och citerar inköpschefen för Audi, Renate Vachenauer, som påpekar att det tar tid innan investeringar på flera miljarder dollar får effekt. Kommentaren handlar om de påbörjade fabriksprojekten för Intel och TSMC, som ska möjliggöra kretstillverkning i Europa. De två satsningarna väntas producera kretsar först år 2027, varför bristen inte försvinner över en natt.

Fram till att fabrikerna står klara menar Vachenauer att bilföretagen måste ta till många knep för att jobba runt flaskhalsen. Att se över leverantörsleden är en självklar åtgärd, medan ett möjligt komplement är att minska antalet olika kretsar som används i fordonsbranschen, som idag uppgår till 8 000.