Senaste tidens snabba utveckling och implementering av artificiell intelligens och stora språkmodeller (Large Language Models, LLM) har letat sig in i allt från bildverktyg till chattbotar. Nu drar Nord VPN nytta av samma teknik och öppnar för test av Sonar, ett webbläsartillägg som är tänkt att skydda mot nätfiske (eng. phishing).

Enligt Nord VPN använder sig Sonar av samma språkmodell som bland annat Chat GPT. Verktyget varnar användare genom att analysera text i e-postmeddelanden och sedan varna användare om hur stor risken är att det rör sig om ett bedrägeri. Det sker bland annat genom att markera vilka delar av innehållet som är suspekta och varför de klassats som nätfiske.

NordLabs-Sonar_1.png

Sonar fiskar efter bedrägeri.

Sonar är ett experimentellt projekt och del av en satsning Nord VPN kallar Nordlabs. Det består bland annat av en plattform som riktar sig till entusiaster som vill betatesta nya funktioner och verktyg, i syfte att utvärdera dem. Sonar är tillgängligt via Nordlabs, där intresserade kan skriva upp sig på väntelista. Till en början är det begränsat till Gmail-användare i Google Chrome. Fler plattformar väntas följa framgent, men Nord VPN garanterar inte att experimenten resulterar i en slutgiltig produkt.