Tillsammans med de större nyheterna i Iphone 15 och 15 Pro, och Apple Watch Series 9 och Ultra 2, har Apple lanserat en mindre uppdatering av andra generationen Airpods Pro. Under företagets pressevent var den enda nyheten som nämndes att hörlurarna får ett nytt laddningsetui med USB-C, men det visar sig inte vara det enda som är nytt.

På Apples webbplats och i ett pressmeddelande avslöjar företaget nämligen en betydligt större nyhet: Lossless-ljud är äntligen på väg till Airpods-familjen.

Apple skriver att den nya modellen kommer stödja lossless-ljud när hörlurarna parkopplas med företagets kommande mixed reality-headset Vision Pro. Det möjliggörs av att båda har H2-kretsen och med hjälp av ett ”banbrytande trådlöst ljudprotokoll”. Upplösningen på ljudet är inte riktigt lika hög som normalt med lossless utan stannar på 20 istället för 24 bitar med 48 kHz samplingsfrekvens. Det nya överföringsprotokollet ska även medföra extremt korta svarstider, vilket Apple påstår gör spel och filmer mer inlevelsefulla.

Företaget avslöjar inte varför tekniken inte kommer till andra generationens Airpods Pro med Lightning-laddare. Någon liten förändring kan ha gjorts i hårdvaran, och eftersom Vision Pro inte har släpps än kan samma förändring ha gjorts i båda. Det kan alltså handla om att H2-kretsen har blivit ”H2X”.

Till sist har Apple även uppgraderat hörlurarna från IPX4 till IP54, vilket innebär att de är bättre skyddade mot damm.